Pomenirea morților - Moşii de toamnă

Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011

În Biserica Ortodoxă se face astăzi, 5 noiembrie 2011, pomenirea tuturor celor adormiţi întru Domnul, numită, în popor, Moşii de toamnă.

Credincioşii obişnuiesc să se roage pentru toţi cei adormiţi din neam şi să împartă daruri de milostenie pentru sufletele lor. De asemenea, în biserici se săvârşeşte Sfânta Liturghie urmată, apoi, de slujba Parastasului. Slujbe de pomenire se oficiază şi în cimitire, la mormintele celor dragi.

Pomenirea generală a morţilor, toamna, se adaugă celorlalte două soroace îndătinate, Moşii de Vară şi Moşii de Iarnă.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului a oferit mai multe informaţii pentru Radio TRINITAS: „Practica aceasta nu este unanimă ca dată. Se face pomenirea morţilor în toate sâmbetele. În unele părţi există practica pomenirii morţilor înainte de 14 noiembrie, în alte părţi se pomenesc morţii în sâmbăta dinainte de Sfântul Dumitru sau după Sfântul Dumitru sau înainte de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli. Pomenirea este cu aceeaşi valoare ca şi celelalte două pomeniri speciale: Moşii de Vară şi Moşii de Iarnă. În sâmbăta dinainte de începerea postului ne aducem aminte de toţi cei plecaţi dintre noi. Ne rugăm, facem pomenire şi milostenie pentru ei, ca să completăm faptele bune pe care ei trebuiau să le împlinească aici în lume şi în acelaşi timp să ne împlinim datoria noastră de a ne ruga pentru ei”.

Încă din vremea Sfinţilor Apostoli, după cum mărturiseşte Sfântul Ioan Gură de Aur, se ţineau zile de pomenire a strămoşilor adormiţi în speranţa fericirii veşnice. Despre obiceiul de a face rugăciuni de mijlocire pentru cei morţi găsim menţionări la Sfinţii Părinţi şi Scriitori bisericeşti din secolul al II-lea, la Sfântul Ignatie al Antiohiei, Tertulian, Sfântul Ciprian al Cartaginei, apoi începând cu secolul al IV-lea mărturiile devin numeroase, dintre cei mai importanţi Sfinţi Părinţi putem menţiona pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Pomenirea morților - Moşii de toamnă
Pomenirea morților - Moşii de toamnă