Ştiri

Botezul Domnului sau Boboteaza

Vineri, 6 Ianuarie 2012

La împlinirea vârstei de 30 de ani - vârsta majoratului la evrei - înainte de a-şi începe propovăduirea, Mântuitorul Iisus Hristos, „plinind toate ale Legii”, a venit la Marele Prooroc Ioan Botezătorul, ca să se boteze cu botezul pocăinţei. Ioan, însă, ÎI oprea zicând către Dânsul: „Eu sunt cel care are trebuinţă să fie botezat de Tine, şi Tu vii la mine?” Iar Domnul a zis către dânsul: „Lasă acum, că astfel se cuvine ca noi să-mplinim toată dreptatea” (Matei 3, 14-15).

Agheasma mare şi semnificaţia ei în viaţa noastră

Vineri, 6 Ianuarie 2012

Agheasma mare se săvârşeşte la Bobotează, în amintirea botezării Domnului de către Ioan în Iordan. Ea se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte agheasma pe care credincioşii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.

Slujba de Bobotează la Catedrala Arhiepiscopală din Râmncu Vâlcea

Vineri, 6 Ianuarie 2012

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi, 6 ianuarie, Botezul Domnului, praznic cunoscut şi sub numele de Boboteaza, Epifania sau Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi. Sărbătoarea aminteşte de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos şi de recunoaşterea Lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Vestirea Bobotezei la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului

Joi, 5 Ianuarie 2012

Preoţii şi diaconii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea au binevestit astăzi, 5 ianuarie, Botezul Domnului Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ajunul Bobotezei, zi de post aspru

Joi, 5 Ianuarie 2012

Pentru a fi întâmpinat aşa cum se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 5 ianuarie, cunoscută şi ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti..

Slujba Aghesmei Mari în ajunul Bobotezei la Catedrala Arhiepiscopală din Rm.Vâlcea

Joi, 5 Ianuarie 2012

Astăzi, în ajunul sărbătorii Botezului Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a fost oficiată slujba Aghesmei Mari. Începând cu ora 7,00 s-au săvârşit slujbele: Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile Împărăteşti cu specificul praznicului şi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, iar la final slujba Aghesmei Mari.

Sfinţirea Mare a apei în Ajunul Bobotezei

Miercuri, 4 Ianuarie 2012

În Ajunul Bobotezei, în lăcaşurile de cult se oficiază slujba Aghesmei mari, după săvârşirea Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia Sărbătorii Botezului Domnului.

Slujba Aghesmei Mari se săvârşeşte atât în Ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvintează casele credincioşilor, cât şi în ziua Botezului Domnului, pentru credincioşii care vor duce agheasma în case şi gospodării.

Bolnavii, mereu în atenţia Bisericii

Miercuri, 4 Ianuarie 2012

Cuvintele Mântuitorului 'Milă voiesc, iar nu jertfă' au iscat mereu în sufletul creştinilor dorinţa de a se apleca spre suferinţele şi lipsurile semenilor cu mai multă sârguinţă. Dar a ajuta un om din când în când este ca o picătură în ocean pe lângă a purta de grijă zilnic cât mai multor persoane bolnave sau nevoiaşe. Aşa s-a născut ideea de filantropie creştină.

Slujiri Arhiereşti în Arhiepiscopia Râmnicului în perioada 6-8 ianuarie

Miercuri, 4 Ianuarie 2012

Vineri, 6 ianuarie 2012, când Biserica noastră prăznuieşte Botezul Domnului Iisus Hristos sau Epifania,  Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, va oficia Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Catedrala Arhiepiscopală "Sfântul Ierarh Nicolae" din Râmnicu Vâlcea.

“Mersul cu Botezul” la casele credincioşilor

Marţi, 3 Ianuarie 2012

Credincioşii ortodocşi primesc, zilele acestea, vizita preoţilor care vestesc Botezul Domnului şi sfinţesc locuinţele, precum şi gospodăriile. Asemănător cu tradiţia mersului cu icoana de Crăciun, obiceiul este respectat în toate eparhiile din ţară, în unele zone având loc numai în Ajunul Bobotezei.