Sf. Grigorie Decapolitul

Mânăstirea Bistriţa Olteană, minunata ctitorie a boierilor Craiovesti adaposteste, inca de la sfarsitul veacului al XV-lea, moastele unui sfant cu numele Grigorie Decapolitul. Unele stiri privitoare la viata sa se gasesc intr-o lucrare scrisa de Ignatie Diaconul, care fiind contemporan cu Grigorie, a cunoscut mai multi ucenici de-ai sai, care i-au relatat felurite aspecte legate de viata si nevointele sale duhovnicesti.

De aici aflam ca el s-a nascut in orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, in sud-estul Asiei Mici, care apartineau pe atunci Imperiului bizantin. Se crede ca s-a nascut prin anii 780-790, deci tocmai in vremea cand a avut loc Sinodul al VII-lea ecumenic de la Niceea, din anul 787, care a condamnat iconoclasmul, adica pe cei care respingeau cultul icoanelor. Facea parte dintr-o familie instarita, mama sa Maria fiind si o femeie foarte evlavioasa. La vremea potrivita, a fost dat la invatatura, pentru a putea fi mai tarziu de folos semenilor sai. Inca de copil manifesta o inclinare spre cele duhovnicesti. Lua parte la slujbe, se ruga, citea Sfanta Scriptura, facea fapte de milostenie, arata o dragoste sincera fata de toti cei din jurul sau. Adesea se retragea in locuri ascunse pentru a se ruga si a medita. Apoi a respins indemnul parintilor sai de a se casatori cu o tanara aleasa de acestia si s-a retras in Muntii Isauriei. Acolo a cunoscut pe un fost episcop din Decapole, refugiat din pricina ca se dovedise un vrednic aparator al cultului icoanelor. Aratandu-i dorinta de a se calugari, episcopul l-a indemnat sa intre intr-o manastire din apropiere, pentru a se initia in tainele vietii monahale.

Intre timp, tatal sau a murit. Mama sa, afland unde este, l-a indemnat sa plece intr-o alta manastire, unde era un alt frate al sau, ca impreuna sa-si duca mai usor viata de calugar, inchinata numai lui Dumnezeu. A ascultat deci indemnul evlavioasei sale mame si s-a asezat in acea manastire, alaturi de fratele sau. Dar in curand si-au dat seama ca egumenul manastirii, ca si unii calugari, trecusera de partea iconoclastilor, adica a dusmanilor icoanelor. Plin de ravna pentru apararea dreptei credinte si a hotararilor luate de Sinodul al Saptelea ecumenic, Grigorie a avut curajul sa mustre pe egumen in fata tuturor calugarilor din obstea respectiva. Acesta a poruncit insa ca Grigorie sa fie batut. In aceasta situatie, cu trupul plin de rani, tanarul monah a fugit intr-o alta manastire din Decapole, unde era egumen un frate al mamei sale, cu numele Simeon. Aici a ramas timp de 14 ani.

Urcand mereu pe treptele vietii duhovnicesti, a cerut ingaduinta sa se retraga intr-o pestera din Muntii Isauriei, pentru a trai singur. A trait aici mai multi ani, luptand cu ispitele si cu lipsa de hrana, dar staruind mereu in rugaciune si meditatie, in legatura tainica neincetata cu Dumnezeu. Curatit astfel de patimile trupesti si sufletesti, imbunatatitul sihastru a auzit o chemare de sus care l-a indemnat sa paraseasca pestera si locurile natale, pentru ca sa poata fi de folos si altora. Dand urmare indemnului venit de sus, Grigorie se indreapta spre Apus, intampinand multe lipsuri si chiar prigoane. Petrece o iarna intreaga intr-o manastire din Efes, apoi cu o corabie ajunge in orasul Proconez, unde a fost gazduit in casa unui om sarac, a carui casa Dumnezeu o binecuvanteaza cu cele trebuitoare traiului. Paraseste pe acest crestin ospitalier in ascuns si ajunge la Enos, in Macedonia, unde este batut de un tanar, dar cuviosul se roaga lui Dumnezeu sa-l ierte. Cu o corabie, ajutat de niste pirati, uimiti de curajul sau, ajunge in Tesalonic, unde este gazduit intr-o manastire de catre egumenul Marcu. Impreuna cu un calugar de aici, se indreapta spre Roma. Au mers pe uscat pana la Corint, in sudul Greciei. Se imbarca pe o corabie, ajungand pana la Roma.

Acolo a trait cateva luni nestiut de nimeni. Vindecarea unui demonizat il face insa cunoscut, dar el pleaca in ascuns in Siracuza Siciliei, unde s-a ascuns intr-un turn. A vindecat si aici cativa bolnavi prin rugaciunile sale si a indrumat spre o viata curata pe multi locuitori ai orasului.

Din Sicilia se reintoarce in Grecia, la Hidros, unde era sa fie ucis de adversarii icoanelor, dar este izbavit prin voia lui Dumnezeu, dupa cum a scapat si din alte incercari. Ajuns in Tesalonic s-a asezat in manastirea Sfantul Mina. Aici devine foarte cunoscut prin darul sau de a prezice viitorul, dar si prin viata sa aleasa. Ignatie Diaconul, care i-a scris viata, aminteste multe din vindecarile savarsite de el prin puterea rugaciunii, ca si multe din cuvintele de mustrare pe care le rostea, atunci cand era nevoie, impotriva ereticilor sau necredinciosilor. Avea o putere deosebita asupra demonilor. Mai multi calugari si credinciosi stapaniti de duhuri necurate au fost vindecati in urma rugaciunilor cuviosului Grigorie.

Virtutile cu care era impodobit, ca si darul vindecarilor l-au facut pe Grigorie vrednic sa primeasca taina preotiei. Si-a continuat viata cu aceeasi ravna spre cele sfinte, in folosul semenilor sai.

Spre sfarsitul vietii, Dumnezeu i-a dat o boala grea. Vestea suferintei sale s-a raspandit repede, ajungand pana la Constantinopol, unde se gasea si unchiul sau Simeon, acum foarte batran, dar aruncat in inchisoare pentru darzenia cu care apara cultul icoanelor. Acesta il instiinteaza pe Grigorie unde este, aratandu-i dorinta de a se revedea. In ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleaca din Tesalonic la Constantinopol, unde il afla pe unchiul sau eliberat din temnita. In curand a si murit intr-o manastire din capitala imperiului, in ziua 20 noiembrie 842. Dupa cateva luni, in martie 843, a fost convocat la Constantinopol un sinod local, care a restabilit pentru totdeauna cultul icoanelor, a aruncat anatema asupra tuturor ereticilor din primele opt veacuri de viata crestina si a randuit Duminica Ortodoxiei si anume prima din postul Pastilor, ca zi de biruinta a dreptei credinte asupra tuturor dusmanilor ei.

In scurt timp mormantul Cuviosului Grigorie a devenit cunoscut, datorita minunilor care se savarseau acolo. Sunt cunoscute vindecarea unui om garbov care s-a atins de trupul sau, ce era dus spre inhumare, precum si a unor indraciti. Dupa trecerea unui timp, calugarii din manastirea in care era ingropat au hotarat sa-i scoata trupul si sa-l aseze intr-o racla. Ramasitele sale pamantesti erau intregi si neputrezite, incat acum puteau fi socotite ca sfinte moaste. Nu stim cand s-a facut slujba speciala de canonizare a noului sfant, numit de acum inainte Grigorie Decapolitul, dupa provincia in care se nascuse.

Ele au ramas intr-o manastire din Constantinopol, intemeiata de ucenicul sau Iosif Imnograful. Au ramas aici mai bine de sase veacuri, probabil pana dupa anul 1453, cand Constantinopolul a fost cucerit de turci. O traditie spune ca racla cu moaste a fost dusa atunci, de monahii care o pazeau, in Serbia, spre a le feri de profanare din partea turcilor. Acolo au fost asezate intr-o manastire, savarsindu-se alte minuni in jurul lor. Din acest loc le-a cumparat, in ultimii ani ai secolului al XV-lea, banul Barbu Craiovescu, care le-a adus in manastirea Bistrita din Oltenia, ctitoria familiei sale. Barbu insusi s-a calugarit aici sub numele Pahomie.

De atunci si pana astazi cinstitele sale moaste se gasesc tot in manastirea Bistrita. Drept aceea, credinciosii romani – mai ales cei din Oltenia – au aratat o cinste deosebita moastelor Sfantului Grigorie Decapolitul, venind sa se inchine in fata lor si sa-i ceara ocrotire.

Un invatat mitropolit grec, Matei al Mirelor († 1624), care a trait multi ani la manastirea Dealu, i-a alcatuit o slujba, la rugamintea egumenului Teofil al Bistritei, viitor episcop al Ramnicului, apoi mitropolit al Tarii Romanesti. Aceasta a fost tiparita in greceste la Bucuresti, in 1692 (impreuna cu Slujba Sfintei Parascheva). Mitropolitul Dosoftei al Moldovei prezinta pe scurt viata Sfantului Grigore in cunoscuta sa lucrare aghiografica Viata si petrecerea sfintilor (4 vol., Iasi, 1682-1686). In 1753 s-a tiparit la Ramnic o Carte osebita a Sfantului Grigorie Decapolitul, care cuprinde viata sa pe larg, slujba care se savarseste in ziua trecerii sale la Domnul, adica la 20 noiembrie, precum si paraclisul sau. In manastirea Bistrita s-au copiat mai multe manuscrise care cuprind viata si paraclisul sau. Slujba si viata lui (sinaxarul) au fost trecute apoi in toate editiile romanesti al Mineiului pe noiembrie. De asemenea, este trecut in toate Vietile de sfinti care s-au tiparit in romaneste. Chipul sau este zugravit in mai multe biserici din tara noastra.

Bucurandu-se de aceasta aleasa cinstire, la 28 februrarie 1950 Sfantul Sinod a hotarat generalizarea cultului sau in toata Biserica Ortodoxa Romana. De-acum inainte el va fi cinstit in toate locasurile de cult ortodoxe romanesti, prin slujbe si rugaciuni, prin ridicarea de biserici cu hramul sau, prin pictarea icoanelor cu chipul sau. S-a procedat la aceasta generalizare in cadrul unor mari solemnitati bisericesti in octombrie 1955.

Viata Sfantului Grigorie, de smerenie, rabdare, blandete, milostenie, staruinta in rugaciune, dragoste de Dumnezeu si de semeni, ca si darzenia cu care a aparat dreapta credinta, poate constitui si pentru noi, credinciosii de neam roman, o pilda vrednica de urmat. Sa-l rugam sa ne ocroteasca si sa-l cinstim zicind: “Aparatorul nostru si folositorul cel fierbinte, dupa datorie multumiri aducem tie, Sfinte, noi ce izbaviti din nevoi cu rugaciunile tale. Ci ca unul ce ai indrazneala catre Domnul, din toate primejdiile izbaveste-ne pe noi, ca sa-ti cantam tie: bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie” (din Acatistul sau, Condacul 1).

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu, "Sfinti daco-romani si romani", Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 1994, pag. 159-162.

 

Acatistul Sfant: 

 

Acatistul Sfantului Grigorie Decapolitul

 (20 noiembrie)

 

 Rugaciunile incepatoare

 

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.

 

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

 

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

 

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

 

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

 

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

 

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

 

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie Imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

 

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

 

 

 

Condacele si Icoasele

 

Condacul 1

 

Aparatorul nostru si folositorul cel fierbinte, dupa datorie multumiri aducem tie, sfinte, noi cei izbaviti din nevoi cu rugaciunile tale. Ci ca cel ce ai catre Domnul indrazneala, din toate primejdiile izbaveste-ne pe noi, ca sa-ti cantam tie: bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Icosul 1

 

Ingereasca viata alegand a petrece pe pamant, parinte, ca sa te bucuri cu ingerii in ceruri, ai parasit toate cele veselitoare ale lumii si ranindu-te cu dumnezeiasca dragoste ai alergat la limanul cel de mantuire al sihastriei; pentru care noi minunandu-ne zicem tie:

 

Bucura-te, ca din pruncie ai ridicat pe umeri Crucea Mantuitorului Hristos;

Bucura-te, ca pentru dragostea lui Hristos ai uitat dorul parintilor tai;

Bucura-te, ca ai ales fecioria mai mult decit nunta;

Bucura-te, ca te-ai logodit tie curatia;

Bucura-te, ca nu te-ai amagit ca Adam prin lacomie;

Bucura-te, ca prin postire ai domolit saltarile trupului;

Bucura-te, ca ai castigat in inima ta frica Domnului;

Bucura-te, ca dintr-insa ai nascut duh de mantuire;

Bucura-te, caci cu secera rugaciunii ai curatit spinii patimilor;

Bucura-te, caci cu plugul infranarii ai arat pamantul sufletului tau;

Bucura-te, ca ai semanat intr-insul semintele dreptei credinte;

Bucura-te, ca dintr-insele odraslesti noua roadele tamaduirilor;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 2

 

Vazandu-se pe sine sfantul izbavit de grijile lumesti, tainuindu-se de slugile sale, a alergat la parintele si pastorul care l-a invatat rinduiala vietii sihastresti, si l-a trimis a se nevoi cu pustnicii cei ce petreceau acolo aproape de dansul si cu care a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 2

 

Intelegerea cea razvratita a raucredinciosului igumen cunoscand-o, cu indrazneala l-ai infruntat in sobor mustrandu-l; iar el trufasul, maniindu-se, a poruncit ca sa te bata fara mila; tu insa, primind multimea loviturilor ca niste roua cereasca, multumit-ai lui Dumnezeu; pentru care noi, laudand ravna ta cea dumnezeiasca, graim tie:

 

Bucura-te, ca ai vadit cu indrazneala eresurile celor raucredinciosi;

Bucura-te, ca ai fugit de locuirea cea impreuna cu dansii;

Bucura-te, ca pentru dreapta credinta primind rani te bucurai ca apostolii;

Bucura-te, aparatorul dogmelor celor sobornicesti si apostolesti;

Bucura-te, ravnitorul vietii ingeresti;

Bucura-te, locuitorul pustiei cel ales;

Bucura-te, ca prin varsarile lacrimilor ai stins focul pacatului;

Bucura-te, ca prin starile la privegheri ai adormit valurile patimilor;

Bucura-te, caci cu dumnezeiasca smerenie ai smerit rautatea vrajmasilor diavoli;

Bucura-te, ca nu te-ai amagit de nalucirile lor cele prefacute in chip de lumina;

Bucura-te, ca prin sihastrie te-ai aratat ca un pom rasadit langa izvoarele apelor;

Bucura-te, caci cu lucrarea cuvantului te-ai aratat vita mult roditoare;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 3

 

Puterea Celui Preainalt prin rugaciunile tale cele primite pogorandu-se, a gonit pe diavolii care te suparau si te chinuiau spre pacatul trupesc; de care izbavindu-te in vis prin venirea Preacuratei Maicii lui Dumnezeu ce s-a aratat in chipul maicii tale, ai cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 3

 

Avand dorire sa vezi pe fratele tau cel dupa trup, ai trimis la dinsul pe ucenicul tau; iar tu, fiind cuprins de lumina cereasca ce s-a pogorat peste tine, ai petrecut in buna mireasma multe zile, pina ce s-a intors ucenicul; atunci te-ai desteptat, iar el intelegand acea taina preamarita, a grait catre tine:

 

Bucura-te, vazatorule de ceresti vedenii;

Bucura-te, locas de cereasca lumina;

Bucura-te, ca prin buna mireasma a ei te-ai izbavit de curgerea sangelui;

Bucura-te, ca printr-insa ai scapat de patimi si de supararile diavolilor;

Bucura-te, ca, rastignindu-te lumii, Domnului te-ai adus jertfa;

Bucura-te, caci cu sudorile sihastriei ai stins carbunii patimilor;

Bucura-te, ca ai fost pilda tuturor spre mantuire;

Bucura-te, ca pe multi mantuiti ai adus Domnului;

Bucura-te, temelia cea neclintita a pustnicestilor stradanii;

Bucura-te, ca ai inflorit ca un trandafir si crin bine mirositor in vaile sihastriei;

Bucura-te, ca de la cer ai primit dar in chipul focului;

Bucura-te, ca ai stralucit mai mult decat soarele;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 4

 

Vifor de ganduri indoite avand sfantul pentru vedenia de care a fost uimit in multe zile, a chemat pe unchiul si parintele sau Simeon ca sa vina la dansul; de la care luand buna incredintare ca vedenia aceea n-a fost de la intunecatii diavoli, ci dumnezeiasca si ingereasca, a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 4

 

Auzit-ai glas din cer strigandu-te ca pe patriarhul Avraam: iesi din pamantul tau si din rudenia ta si mergi in pamantul in care vei putea sluji lui Dumnezeu; si indata ascultand dumnezeiasca porunca, sculandu-te, te-ai dus; pentru aceea graim:

 

Bucura-te, ca te-ai facut urmator lui Avraam cu credinta;

Bucura-te, caci ca dansul ai parasit patria si neamul;

Bucura-te, cu Isaac mostenitorule al credintei;

Bucura-te, cu Iacov minte vazatoare de Dumnezeu;

Bucura-te, noule Moise cu nerautatea;

Bucura-te, noule David cu blandetea;

Bucura-te, ca te-ai aratat nou Iov cu rabdarea;

Bucura-te, ca ai ravnit credinta lui Iosif;

Bucura-te, ca pentru credinta te-ai aprins cu ravna ca Ilie;

Bucura-te, caci cu indrazneala ai mustrat ca Botezatorul;

Bucura-te, barbat ai doririlor duhului, noule Daniele;

Bucura-te, profet vazator de cele viitoare;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 5

 

Stea neratacita mult-luminoasa povatuita de Duhul Sfant te-ai aratat in pustietati si in orase, stralucind cu minunile, diavolii gonind si bolile tamaduind; pentru care de catre toti vestindu-se minunile tale, cu multumire se aduce lui Dumnezeu cantare: Aliluia!

 

Icosul 5

 

Vazand popoarele faptele tale cele bune si viata ta cea mai presus de om, cu credinta au alergat ca la un trimis al lui Dumnezeu, primind folosul cererilor; cu care si noi impartasindu-ne de facerile tale de bine, dupa Evanghelie preamarind pe Tatal ceresc cu multumire cantam tie:

 

Bucura-te, ca ai imbogatit pe cel sarac din Priconis ca marele Nicolae;

Bucura-te, ca te-ai aratat cu blandete catre cel ce te-a batut ca pe o iscoada;

Bucura-te, ca ai vadit avutia lui Mercurie ca era din nedrepte agoniseli;

Bucura-te, ca ai izbavit din mare pe calugarul ce-ti slujea tie;

Bucura-te, ca la Roma te-ai aratat mare facator de minuni;

Bucura-te, ca de acolo ai fugit de lauda oamenilor;

Bucura-te, ca in Sicilia ai gonit pe balaurul ce se pornise asupra ta;

Bucura-te, ca acolo pe femeia cea desfranata o ai indreptat la pocainta;

Bucura-te, caci cu rugaciunea ta catre Dumnezeu ai imblanzit pe cetatenii idrisini;

Bucura-te, ca in chip nevazut ai trecut prin oastea de saracini;

Bucura-te, ca ai vindecat mana ce se uscase a saracinului pe care o ridicase ca sa te junghie;

Bucura-te, caci cu rugaciunile tale s-a tamaduit cel indracit;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 6

 

Propovaduitor, purtator de Dumnezeu fiind, ai invatat a ne inchina Treimii in Unime si Unimii in Treime si facindu-te vas ales ca marele Pavel, te-ai aprins de ravna, dorind de mucenicie pentru sfintele icoane; iar Dumnezeu te-a pazit in viata aceasta ca sa folosesti multora care au cantat Lui: Aliluia!

 

Icosul 6

 

Stralucind tu ca al doilea Pavel in Tesalonic, petreceai in multe lipsuri dintre cele ale vietii trupesti; dar Dumnezeu purtand grija de tine, te hranea prin cinstita femeie, ca pe Ilie prin corbi si ca pe Daniel in groapa leilor prin ingeri; iar noi, auzind credinta ce aveai catre Dumnezeu in Care ai nadajduit, graim tie:

 

Bucura-te, ca in multa lipsa fiind nu ai slabit nevointele sihastriei;

Bucura-te, ca pentru dragostea lui Hristos ai rabdat foamea si lipsa de imbracaminte;

Bucura-te, ca ai folosit pe femeia cea saraca cu izvorarea de smoala;

Bucura-te, ca ai vadit pe cel ce ascunsese din milostenia cea randuita pentru saraci;

Bucura-te, ca ai tamaduit pe cel nebun indracit ce sarise in spatele tau;

Bucura-te, ca ai vadit pe calugarul ce se prefacea ca este indracit;

Bucura-te, caci cunoscand viclesugurile diavolilor, ca pe niste paianjeni le-ai risipit;

Bucura-te, ca intru toate desavirsit i-ai rusinat pe ei;

Bucura-te, ca mai inainte ai spus pristavirea stalpnicului si a celor doi frati;

Bucura-te, ca asemenea ai vestit si altui batran sa-si gateasca mormantul;

Bucura-te, caci cunoscand cu duhul, ai infruntat pe cel ce nu ingropase pe cel mort gasit pe cale;

Bucura-te, ca destepti mintea celor ce sunt ingropati in mormantul lenevirii;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 7

 

Vrand odinioara sa mergi in partile slovenilor spre a vietui in mai multa liniste acolo, mergand putin pe cale, te-ai intors degrab, caci ai cunoscut urgia lui Dumnezeu ce era sa cada peste putin timp asupra lor; iar ucenicul tau spaimantandu-se de mai inainte cunoasterea ta, a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 7

 

Aratat-a Dumnezeu prin tine minune preamarita cu boierul cel inchis in temnita, caci hotarat fiind el de pierzare, ai cunoscut aceasta cu darul lui Dumnezeu; pentru care asemanandu-te marelui Nicolae, indata ai alergat la mai-marele cetatii si cu multe rugaciuni l-ai izbavit din amara moarte; iar el aducandu-ti multumire, a grait catre tine:

 

Bucura-te, izbavitorul celor osanditi la moarte;

Bucura-te, ajutatorul celor in primejdii;

Bucura-te, ca ai fost liman celor invaluiti de marea acestei vieti;

Bucura-te, ca din nevoi se izbaveau si se izbavesc cei ce cheama numele tau;

Bucura-te, ca mai inainte cunoscand venirea ucenicului tau l-ai intampinat;

Bucura-te, ca ai izbavit de moarte pe cel muscat de vipera;

Bucura-te, ca ai izbavit pe fecioara de durerile ochilor si de orbire;

Bucura-te, ca ai tamaduit de raceala pe cel bolnav ce se culcase pe patul tau;

Bucura-te, ca ai tamaduit pe cel bolnav de friguri prin imbracarea cu rasa ta;

Bucura-te, ca ai izbavit pe o femeie saraca, bolnava de durerea capului;

Bucura-te, ca ai gonit pe diavolul din calugarul ce se chinuia rau;

Bucura-te, primeste de la noi cei suparati de diavoli, de trup si de lume;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 8

 

Straina viata petrecand pe pamant, fericite parinte Grigorie, cu totul ti-ai inaltat mintea catre cele ceresti, minunand pe ingeri si pe oameni cu rabdarea ta; pentru aceasta acum luand rasplatire de la Dumnezeu canti Lui neincetat impreuna cu ingerii: Aliluia!

 

Icosul 8

 

Cu trupul ai fost intru cei de jos ca un om, iar cu mintea nu te-ai dezlipit de cele de sus; pentru aceasta te-ai invrednicit a scoate foc din gura ta, care ti-a luminat fata mai mult decat soarele; de care infricosandu-se ucenicul tau, i-ai poruncit ca pana la sfarsitul tau sa pazeasca taina, ferindu-te de laudele oamenilor; deci si noi cu dansul graim tie:

 

Bucura-te, cel ce ai lucrat privind spre cele de sus;

Bucura-te, ca intotdeauna ai privit la sfarsitul lucrarii cea de Dumnezeu iubita;

Bucura-te, ca pentru neincetatele rugaciuni ai primit de la Dumnezeu sabie aurita;

Bucura-te, caci cu dansa ai taiat spinul pacatului;

Bucura-te, ca in trup fiind ai auzit cantare ingereasca;

Bucura-te, ca prin curatia mintii te-ai invrednicit de taine dumnezeiesti ca acestea;

Bucura-te, caci cu vointa cea indreptata spre Dumnezeu te-ai indumnezeit dupa dar;

Bucura-te, ca in trup fiind te-ai facut locas curat Preasfintei Treimi;

Bucura-te, ca in chip nevazut ai mers cu Ioan ucenicul tau pe cale;

Bucura-te, ca de multe ori te-ai aratat unchiului tau in vremea rugaciunii;

Bucura-te, ca mai inainte apucind ai mantuit pe stalpnicul ce era sa cada in pacat;

Bucura-te, graim tie cei ce ne izbavim de toate pacatele in toata vremea;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 9

 

Toata latura Decapolei, Asia, Bizantul, Tesalia, Roma, Rasaritul si Apusul propovaduiesc lucrarea minunilor tale, cu care pe multi din dureri si din necazuri i-ai izbavit, vrednicule de minune, pe cei ce au cantat lui Dumnezcu: Aliluia!

 

Icosul 9

 

Ritorii cei mult barfitori, care se falesc numai cu filozofia cea desarta, nu pricep cum tu, in trup muritor fiind, ai biruit hotarele firii, vietuind ca un fara de trup cu darul lui Dumnezeu; iar noi multumire aducand Celui ce te-a marit in viata si dupa moarte, cantam tie:

 

Bucura-te, ca prin multa stradanie ai castigat intelepciunea cea de sus;

Bucura-te, cel ce ai defaimat intelepciunea cea desarta;

Bucura-te, cel ce ai fost dulce la cuvant si mangaietor in invataturi;

Bucura-te, cel ce multe cetati le-ai izbavit din ratacirea idolilor;

Bucura-te, ca corabia Bisericii lui Hristos la liman bun a ajunge te-ai nevoit;

Bucura-te, ca pentru dansa te-ai primejduit pana la moarte;

Bucura-te, ca pentru dragostea lui Hristos te-ai nevoit pana la varsarea sangelui;

Bucura-te, caci cu ravna dreptei credinte te-ai facut mucenic fara de sange;

Bucura-te, ca ai marturisit pe Hristos a fi Dumnezeu si om;

Bucura-te, ca icoana ai zugravit intruparii Lui;

Bucura-te, caci cu focul duhului ai ars barfelile ereticilor, ca pe niste neghina si pleava;

Bucura-te, caci cu lopata dreptei credinte le-ai vanturat pe ele;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 10

 

Voind a te asemana Stapanului Hristos, cu nerautate ai iubit pacea si dragostea si n-ai rasplatit rau pentru rau; ci pentru cei ce te-au napastuit si te-au batut te-ai rugat, ca si Acela pentru rastignitorii Lui si ca intaiul mucenic Stefan pentru cei ce l-au ucis cu pietre; cu care acum bucurandu-te, canti lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 10

 

Zid nebiruit impotriva patimilor si tare nesurpat al curatiei te-ai aratat, parinte cuvioase, caci cu privegherea gonind somnul lenii te-ai facut casa Duhului Sfant si nici macar in somn sau in vis n-au putut diavolii cu naluciri sa te insele; pentru care noi laudandu-te graim catre tine:

 

Bucura-te, pazitorul cel ales al fecioriei;

Bucura-te, ca urmarea lui Hristos ca Pavel in trupul tau o ai purtat;

Bucura-te, ca esti numit cu numele privegherii;

Bucura-te, ca te-ai invrednicit de camara cea de mire a Mantuitorului Hristos;

Bucura-te, slujitorule al Preacuratei Fecioare si Maicii lui Dumnezeu;

Bucura-te, aparatorule al cinstitei sale icoane;

Bucura-te, ca prin alegerea lui Dumnezeu ca un vrednic ai primit preotia;

Bucura-te, ca ai adus lui Hristos jertfa cu inima curata;

Bucura-te, ca pe multi i-ai tras din adancul pierzarii de suflet;

Bucura-te, ca pe multi i-ai facut ingeri la minte;

Bucura-te, ca din poftele cele necurate izbavesti pe multi;

Bucura-te, ca potolesti aprinderea patimilor noastre celor trupesti;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 11

 

Imparatul imparatilor si Dumnezeu vrand sa te cheme la Sine ca sa-ti rasplateasca cu bogate daruri pentru multe ostenelile tale, a ingaduit sa patimesti de boala cumplita; din care dupa rugaciunea ta izbavindu-te, ai cerut boala dropicii, prin care s-a facut mai mult aratata rabdarea ta; iar tu pana la sfarsit ai dat lui Dumnezeu lauda, cantand: Aliluia!

 

Icosul 11

 

Faclie primitoare de lumina intelegatoare te cunoastem pe tine, parinte, ca ravnind la bunatatile cuviosilor celor mai inainte de tine, te-ai aprins de dumnezeiescul foc, pe care Domnul a venit sa-l arunce pe pamant si ai ars toata materia cea poftitoare de cele de jos si catre cunostinta cea dumnezeiasca ai povatuit pe cei ce au nazuit catre tine; pentru care graim tie:

 

Bucura-te, ca intru toate te-ai facut urmator al marelui Antonie;

Bucura-te, cel ce cunosti gandurile ca marele Eftimie;

Bucura-te, cel ce infranezi poftele ca Sava sfintitul;

Bucura-te, invatatorule al pustiei ca marele Teodosie Chinoviarhul;

Bucura-te, cel ce iubesti tacerea ca marele Arsenie;

Bucura-te, cel ce indrepti spre pocainta ca Efrem Sirul;

Bucura-te, stalp al rabdarii si facator de minuni;

Bucura-te, aparatorule al dreptei credinte ca si marturisitorii Maxim si Teodor Studitul;

Bucura-te, ca ai vietuit in blandete si in nerautatea inimii;

Bucura-te, ca te-ai facut comoara a toata fapta buna;

Bucura-te, ca prin aceasta te-ai facut buna mireasma a lui Hristos;

Bucura-te, ca te desfatezi intru viata veseliei cea de taina;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 12

 

Vrand unchiul si parintele tau sa te vada mai inainte de a trece tu din viata aceasta, ti-a scris sa mergi la dansul, aflandu-se inchis pentru sfintele icoane; iar tu, fericite, desi erai cuprins de boala, ai mers cale indelungata, ca un diamant multrabdator, si sarutandu-va unul pe altul si duhovniceste bucurandu-va, v-ati despartit; si dupa patimirea unui an deplin in cumplita boala ai adormit somnul cel cuvios al sfintilor, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

 

Icosul 12

 

Cantand adormirea ta, te laudam ca pe cel ce bine te-ai nevoit, alergare ai savarsit, credinta ai pazit; pentru care marturie este cinstitul tau trup, care cu darul lui Dumnezeu se pazeste intreg si nestricat. Din el culegem noi nenumarate tamaduiri de boli, de faceri de minuni si graim tie cu credinta:

 

Bucura-te, cel ce ai fost inger in trup si acum dantuiesti cu ingerii;

Bucura-te, sfinte, care te veselesti cu toti sfintii;

Bucura-te, cu apostolii si cu mucenicii vorbitorule;

Bucura-te, cu cuviosii si cu dreptii locuitorule;

Bucura-te, ca dupa trup ti-a fost nasterea si cresterea Decapolia;

Bucura-te, ca in veci mostenesti Ierusalimul cel de sus;

Bucura-te, comoara nepretuita a tarii Valahiei;

Bucura-te, ca de multe feluri de primejdii pe aceasta o pazesti;

Bucura-te, lauda cea de cinste a sfintei Manastiri Bistrita;

Bucura-te, podoaba a tot clerul bisericesc;

Bucura-te, mangaierea celor deznadaiduiti;

Bucura-te, bucuria celor scarbiti;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Condacul 13

 

O, Parinte Sfinte Preacuvioase Grigorie, placutule al lui Hristos si ajutatorul tuturor celor in nevoi, care in viata ta pe pamant dupa Evanghelie ai fost lumina lumii, iar dupa moarte din purtarea de grija a lui Dumnezeu ai fost dat pazitor acestei tari crestinesti (si acestui sfint locas) prin aducerea sfintelor tale moaste, primind acum acest putin dar de la noi smeritii, mijloceste catre Dumnezeu ca in veacul acesta sa ne izbaveasca de toata primejdia si neputinta, iar in cel viitor de vesnicele chinuri si impreuna cu tine sa ne invredniceasca in pamantul celor vii sa cantam Lui: Aliluia!

 

(acest condac se zice de trei ori)

 

Apoi se zice iarasi Icosul intai

 

Ingereasca viata alegand a petrece pe pamant, parinte, ca sa te bucuri cu ingerii in ceruri, ai parasit toate cele veselitoare ale lumii si ranindu-te cu dumnezeiasca dragoste ai alergat la limanul cel de mantuire al sihastriei; pentru care noi minunandu-ne zicem tie:

 

Bucura-te, ca din pruncie ai ridicat pe umeri Crucea Mantuitorului Hristos;

Bucura-te, ca pentru dragostea lui Hristos ai uitat dorul parintilor tai;

Bucura-te, ca ai ales fecioria mai mult decit nunta;

Bucura-te, ca te-ai logodit tie curatia;

Bucura-te, ca nu te-ai amagit ca Adam prin lacomie;

Bucura-te, ca prin postire ai domolit saltarile trupului;

Bucura-te, ca ai castigat in inima ta frica Domnului;

Bucura-te, ca dintr-insa ai nascut duh de mantuire;

Bucura-te, caci cu secera rugaciunii ai curatit spinii patimilor;

Bucura-te, caci cu plugul infranarii ai arat pamantul sufletului tau;

Bucura-te, ca ai semanat intr-insul semintele dreptei credinte;

Bucura-te, ca dintr-insele odraslesti noua roadele tamaduirilor;

Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie !

 

si Condacul intai

 

Aparatorul nostru si folositorul cel fierbinte, dupa datorie multumiri aducem tie, sfinte, noi cei izbaviti din nevoi cu rugaciunile tale. Ci ca cel ce ai catre Domnul indrazneala, din toate primejdiile izbaveste-ne pe noi, ca sa-ti cantam tie: bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie!

 

Dupa aceea zicem aceste rugaciuni:

 

RUGACIUNEA INTAIA

 

O, Preacuvioase Sfinte Grigorie, credem ca inca in trup vietuind te-ai facut locas Sfintei Treimi, la Care acum mutat fiind, neincetat te rogi impreuna cu toti sfintii si cu Preacurata Maica lui Dumnezeu pentru intarirea sfintelor Biserici, a patriarhilor, a imparatilor, a domnilor, a supusilor, a preotilor, a calugarilor si pentru sanatatea si mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini. Cu umilinta cadem la sicriul sfintelor tale moaste si le sarutam cu dragoste, rugandu-te: intareste si pazeste acest sfant locas, pe care ti l-ai ales salas, aceasta sfanta manastire care te are pe tine aparator intru sine, precum si toate orasele si satele si pe toti locuitorii din ele. Nu trece cu vederea nici pe cei ce nazuiesc la sfintele tale moaste, care cu credinta cazand se inchina si le saruta, rugandu-se a li se darui sanatate si izbavire de supararea duhurilor necurate si de alte boli nenumarate, care dobindindu-si dorita izbavire si sanatate, impreuna cu noi lui Dumnezeu sa-l inaltam slava, iar tie pentru datornica multumire iti aducem icoasele acestea intru care marim si laudam nevointele tale, privegherile, posturile, rugaciunile, luptele cu diavolii, bataile si toate ale tale fapte bune; pentru care toti zicem: bucura-te, preafericite parinte, preaintelepte Grigorie!

 

RUGACIUNEA A DOUA

 

O, intru tot Sfinte Preacuvioase Parinte Grigorie, cel ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului ranindu-te de focul dragostei Lui si parasind toate desertaciunile lumii ca pe niste gunoaie, lasand si pe parintii tai, ai urmat cu toata dragostea dupa Dansul, iubindu-L mai mult decat toate bunatatile cele trecatoare ale lumii acesteia. Ca luminandu-ti-se ochii sufletului tau, cu toata curatia I-ai slujit Lui ca un inger in trup, Care te-a preamarit cu darul facerii de minuni in viata si dupa moarte, ca asa mareste Dumnezeu pe cei ce-L slavesc pe El. De la Care, fericite, dupa multe trude si osteneli ai aflat har si mila, ca sfintindu-te privesti cu cetele ingeresti la lumina cea preadulce a Preasfintei Treimi. Rugamu-te dar, sfinte al lui Dumnezeu, primeste aceste rugaciuni de la noi slugile tale, care nadajduim la ajutorul tau, cei ce ne-am imbogatit cu sfintele tale moaste, care cu darul lui Dumnezeu revarsa mireasma buna si incuviintata celor credinciosi. Deci avandu-te catre Milostivul Dumnezeu bun partinitor, aducem tie aceasta putina a noastra rugaciune si fii folositor si rugator pentru noi catre Dumnezeu, ca prin rugaciunile tale sa fim aparati de luptatorii nostri vrajmasi vazuti si nevazuti, izbavindu-ne si de toata ispita si necazul cel negandit si neasteptat si de chinurile cele vesnice ce va sa fie si sa aflam mila in ziua judecatii a ne invrednici si noi cu tine de nespusele bunatati, privind lumina cea preadulce si desfatata a fetei lui Dumnezeu, slavind pe Tatal, si pe Fiul si pe Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.