Cuv. Antonie de la Iezer

Iubitorii de desavarsire spirituala, sihastrii, au populat acele tinuturi retrase de framantarile lumii, dar clocotitoare de cele duhovnicesti, inca din secolele primare ale crestinismului.

Un asemenea loc de Rugaciune in liniste, se afla si la poalele muntilor Capatanii, la cativa kilometri de Olanesti, la Schitul Iezer - Valcea. Pe malul stang al paraului Cheia, se afla aceasta oaza binecuvantata, unde s-a nevoit si Cuviosul Antonie.

Acest fericit parinte Antonie, a trait pe vremea blagocestivului domn Matei Basarab si a Sf. Martir Constantin Brancoveanu. Un timp s-a ocupat cu negotul, ca apoi, lasandu-l, a ales „negutatoria cea sufleteasca". Renuntand la desfatarea lumii acesteia, a imbratisat viata monahala, in prea frumoasa pustie a Iezerului din tinuturile Valcii. Atat de nebiruit s-a aratat Cuviosul Antonie din inceput catre osteneala si asprimea calugareasca, incat urma DOMNULUI, impreuna rastignindu-se, de buna voie. Parea fericitul Antonie, a fi nematerialnic si fara de trup... Dorind sa sporeasca nevointele monahicesti, a cerut blagoslovenie Episcopului locului, Ilarion, sa mearga la Sf. Munte Athos. Acesta cunoscand ca este monah imbunatatit si de mare folos multora, l-a sfatuit sa renunte. Si intorcandu-se Cuviosul Antonie la Schitul Iezer, se umple de ravna pentru repararea Bisericii si a cladirilor din jur. Apoi invapaiat de Dumnezeiescul Dor, iese mai sus de Schit, intr-o frumoasa poienita, unde era si o pestera. Aici isi sapa si un mic Paraclis, in care incepe nevointa unei Rugaciuni neincetate, pana la sfarsitul vietii sale pamantesti. Cine poate spune privegherile de toata noaptea, cat si alte osteneli sihastresti, ca postirile, plecarea genunchilor?... Uratorul de oameni, diavolul, i-a adus multe ispite si suparari, dar pe toate le-a biruit Cuviosul - cu Darul Lui Dumnezeu. Pentru o si mai aspra nevointa, purta si un brau de lanturi de fier. Hrana sa era dupa ceasul al noualea, paine si apa. Vin si alte bauturi, nu folosea niciodata. Nu dormea pe pat, ci rezemat putin, ca odihna a multor osteneli. Tot timpul era in Rugaciune cu lacrimi fierbinti, imbracamintea o avea simpla si numai cea de trebuinta.

Cu Harul Lui Dumnezeu cunoscandu-si sfarsitul vietii acestei lumi, a chemat pe ucenicul sau Ieromonahul Nicolae, cu patruzeci de zile inainte, spunandu-i in taina: „sfarsitul mi s-a apropiat. Dupa mutarea mea la cele vesnice, sa pui trupul meu in groapa ce am sapat-o la usa Pesterii". Si dupa alte cuvinte de invatatura, s-a odihnit intru Domnul.

Cuviosul Antonie era la statura maruntel si putin garbov spre batranete. Barba deasa si alba, vesel la cautatura, iute la fire, dar grabnic iertator. A stat in sihastrie 28 ani si a trait in total 92 ani.

Dupa ingroparea Cuviosului, s-a aratat de mai multe ori in vis ucenicilor sai, ca fiind in Biserica si cu o Cruce Stralucitoare la piept. Ucenicului sau celui mai apropiat i s-a aratat de asemenea zicandu-i: „nu te intrista pentru ducerea mea din aceasta lume, ci mai mult bucura-te ca sunt la odihna vesnica. De aici ma voi Ruga pururea pentru voi". Mutarea sa a fost la anul 1719, luna noiembrie 23, ceasul al noualea din zi.

Viata Cuviosului Antonie a fost scrisa de Ieromonahul Nicolae, ucenicul sau. in anul 1812, cronicarul Chiriac Ramniceanu, stranepot al Cuviosului Antonie, cercetand Pestera de la Schitul Iezer, a mai gasit acolo pe un sihastru Ieroschimonahul Stefan, „sezand acolo de 50 de ani". Stranepotul Chiriac a dorit „sa caute Moastele Cuviosului", dar l-a oprit acest Stefan, zicandu-i ca s-au aratat semne infricosate celor care de asemenea au vrut aceasta. A reparat insa Bisericuta din Pestera, cu intentia de a se retrage si el aici, unde „stramosul sau a vietuit". Tot acest Chiriac Ramniceanu are meritul ca a cautat „cu mare cheltuiala si osteneala", viata Cuviosului Antonie, documente gasite in satul Dobroceni - Valcea.

Si Sf. Calinic Cernicanul fiind Episcop la Valcea a vrut si el sa-i dezgroape Moastele, dar semn s-a aratat si a renuntat, surpandu-se malul direct pe mormantul Sfantului.

Sfantul vroia sa ramana in „smerenie".

De abia acum se face totusi dezgroparea Sf. sale Moaste, tot prin vrerea Cuviosului, care vede ca avem nevoie deosebita de ajutorul sau.

Sfinte Preacuvioase Parinte Antonie, Roaga pe Bunul Dumnezeu sa ne daruiasca si noua Pace si mare Mila.

 + GHERASIM, 
Episcop al Eparhiei Ramnicului

 

Acatistul Sfant: 

 

ACATISTUL

SFÂNTULUI NOULUI ANTONIE

DE LA IEZERUL – VÂLCEA

 

 

Alcătuit de Ierom. Ghelasie Gheorghe, Sfânta Mănăstire Frăsinei

 

Se face începutul obişnuit, apoi:

 

Troparul glas 1

 

Purtătorule de Dumnezeiescul DOR al Rugăciunii neîncetate, Sfinte Părinte Noule Antonie, povătuitorule al călugărilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni, locuitorul Raiului celui de Sus, dar nedespărţit de cei de jos, roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă Pace şi mare Milă.

 

CONDAC 1

 

Râvnitor al Iubirii de Dumnezeu şi învăpăiat de Dumnezeiescul Dor, te-ai arătat un Nou Antonie cu nevoinţele şi luptele duhovniceşti. Împodobitor al chipului monahicesc, te-ai făcut părinte al multora şi grabnic ajutător, pentru care şi noi cu cinstire îţi cântăm: Bucură-te, Sfinte Prea Cuvioase Părinte Noule Antonie!

 

ICOS 1

 

Ales de Dumnezeu pentru Virtuţile Părinţilor tăi, ai urmat calea cea încredinţată, înmulţind Talantul ca un vrednic Iubitor de cele Sfinte, lucrând ziua şi noaptea în Via Lui Hristos, pentru care ai primit plata ostenelilor tale:

Bucură-te Urmaşul Virtuţilor Părinteşti,

Bucură-te Ales bineplăcut al Lui Dumnezeu

Bucură-te cel împodobit cu Darurile Cereşti,

Bucură-te cel ce ţi-ai Sfinţit Firea Cu acestea,

Bucură-te Pământ bun al semănăturii duhovniceşti,

Bucură-te Mărgăritar dezgropat din ţarină,

Bucură-te că ai crescut pom cu multe roade,

Bucură-te că şi noi ne hrănim din acestea,

Bucură-te îţi cântăm şi noi Fiii duhovniceşti,

Bucură-te ajutătorule în toate nevoile,

Bucură-te biruitorule al ispitelor sufleteşti şi trupeşti,

Bucură-te Sfinte Prea Cuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 2

 

Ca şi Marele Antonie, ai fost din tinereţe plin de Dor Dumnezeiesc, cu alergare neobosită spre cele Cereşti, cu râvnă şi lepădare de toate cele nefolositoare, cântând neîncetat: ALILUIA!

 

ICOSUL 2

 

De la început ai pus înainte cele Sufleteşti şi apoi cele trupeşti, câştigând vederea cea mai presus de fire, prin lumina harului ce ai primit-o ca DAR de la Dumnezeu:

Bucură-te următorule Marelui Antonie,

Bucură-te asemenea lui râvnitorule,

Bucură-te Că în Chip propriu te-ai înduhovnicit,

Bucură-te că în Pământ nou, Roadă nouă ai crescut,

Bucură-te că în fire proprie HARUL l-ai primit,

Bucură-te Vas Ales al Apei duhovniceşti,

Bucură-te Fiu vrednic al neamului tău,

Bucură-te moştenitor de cinste al Darurilor Sfinte,

Bucură-te Lucrător harnic al celor încredinţate,

Bucură-te purtător cu nădejde al Crucii lui Hristos,

Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 3

 

Dorinţa ta să mergi la Sfântul Munte Athos a fost oprită, ca să faci din Sihăstria ta un Nou Munte Athos, împodobit cu aceleaşi ne voinţe duhovniceşti şi cântări fără oprire de: ALILUIA!

 

ICOSUL 3

 

In peştera ta săpată în stâncă, Paraclis Sfânt ai făcut, unde ziua şi noaptea te rugai pentru propriul suflet şi pentru toţi, prin Jertfa Liturghiei Lui Hristos: Bucură-te Iubitorule de Dumnezeu, Bucură-te căutătorule de cele Sfinte, Bucură-te râvnitorule al Bisericii lui Hristos, Bucură-te doritorule al împărtăşirii Liturghiei, Bucură-te închinătorule al Jertfei Crucii lui Hristos Bucură-te că din propria inimă paraclis ţi-ai făcut, Bucură-te că altar în inimă ti-ai clădit, Bucură-te că potir viu lui Hristos te-ai arătat, Bucură-te că prescure vie Lui te-ai dăruit, Bucură-te căci chip al Liturghiei te-ai prefăcut, Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 4

 

Om cu firea erai, dar te-ai făcut asemenea îngerilor, că te-ai ridicat de la cele pământeşti la cele cereşti, cu rugăciunea şi cântarea de: ALILUIA!

 

ICOSUL 4

 

Multe piedici ţi s-au pus în cale, dar peste toate ai trecut, cu însetare nepotolită de cele Dumnezeieşti, prin care şi noi ne întărim, lăudându-te: Bucură-te alergătorule după cele cereşti, Bucură-te însetatule după cele Dumnezeieşti, Bucură-te cel care ai descoperit înşelăciunea, Bucură-te cel care ai călcat peste ea, Bucură-te care pe satana ai ruşinat, Bucură-te că mintea ţi-ai smerit, Bucură-te că minte de har ai dobândit, Bucură-te că inima de carne în inimă de Duh ai prefăcut, Bucură-te că sângele cel trupesc în cel duhovnicesc l-ai schimbat. Bucură-te că om suprafiresc te-ai făcut, Bucură-te că ochii de suflet ţi-ai deschis, Bucură-te că vederea de Duh ai primit, Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 5

 

Puterea cea de sus te-a întărit, să urci fără oprire la cele înalte, deşi om neputincios erai, neclintit stând ziua şi noaptea în cântarea de: ALILUIA!

 

ICOSUL 5

 

Cu cât te nevoiai mai mult, cu atât duhurile rele te ispiteau cu tot felul de momeli, dar prin credinţă şi nădejde, pe toate le-ai învins:

Bucură-te Fiu al Dumnezeieştii împăraţi,

Bucură-te lăcaş al Sfântului Duh,

Bucură-te Făclie a Luminii de Har,

Bucură-te privire pătrunzătoare până înlăuntru,

Bucură-te văzător al celor nevăzute,

Bucură-te floare de Piatră duhovnicească,

Bucură-te izvor din stâncă,

Bucură-te Biserică vie a lui Hristos,

Bucură-te linişte de cântare lui Dumnezeu,

Bucură-te cel îmbogăţit cu sufletul,

Bucură-te lumină în întunericul de jos,

Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 6

 

Nevoindu-te cu toate ostenelile pustniceşti şi mai ales cu slujirea Sfintei Liturghii, ai primit cu adevărat împărtăşirea lui Hristos, cântând: ALILUIA!

 

ICOSUL 6

 

Nu ai plecat la pustie ca să fugi de oameni, ci ca să te apropii şi mai mult de Dumnezeu, ca să fi şi mai de ajutor celor necăjiţi: Bucură-te Părinte înţelepţit de Har, Bucură-te Cuvios al celor Sfinte, Bucură-te luptător neobosit cu cele potrivnice, Bucură-te slujitorule al împărăţiei de Sus, Bucură-te credinciosul Evangheliei lui Hristos, Bucură-te stâlp de viaţă monahicească, Bucură-te icoană de trăire sihăstrească, Bucură-te povăţuitor iscusit al călugărilor, Bucură-te desluşitor al tainelor ascunse, Bucură-te descoperitorul vicleniilor ucigătoare, Bucură-te împăcarea învrăjbiţilor, Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 7

 

Tot mai mult doreai cele duhovniceşti, făcând din Paradisul Peşterii unde sihăstreai, un colţ de Rai, cu neîncetată cântare de: ALILUIA!

 

ICOSUL 7

 

In Rai era pomul vieţii, iar în sihăstria ta era Liturghia lui Hristos, noul pom al Vieţii celei nemuritoare:

Bucură-te om îngeresc,

Bucură-te înger omenesc,

Bucură-te tăinuitorule al darurilor de sus,

Bucură-te cel ce ai câştigat viaţa de rai,

Bucură-te slujitorule al dumnezeieştilor petreceri,

Bucură-te că pe şarpele căderii l-ai ruşinat,

Bucură-te că în picioare capul lui l-ai călcat,

Bucură-te că prin Mântuirea ta şi noi ne Mântuim,

Bucură-te că urmându-te, darurile tale primim,

Bucură-te cel ce te-ai Unit cu Dumnezeu,

Bucură-te că prin aceasta păcatul l-ai biruit,

Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 8

Ca un Luceafăr al dragostei de Dumnezeu, ai strălucit prin desele privegheri de toată noaptea, alungând întunericul înşelăciunii păcatului, câştigând iertarea Crucii lui Hristos, în cântarea de: ALILUIA!

 

ICOSUL 8

 

Tu însuţi ţi-ai tămăduit bolile şi rănile, prin darul slujirii lui Dumnezeu, prin care şi noi primim tămăduiri ale suferinţelor noastre:

Bucură-te podoaba cuvioşilor,

Bucură-te prin care şi noi câştigăm nădejdea mântuirii,

Bucură-te mângâietorul bolnavilor,

Bucură-te vindecătorule al suferinţelor ascunse,

Bucură-te îndreptătorule al celor greşiţi,

Bucură-te cel care moi inimile celor învrăjbiţi,

Bucură-te îmblânzitorul celor înrăiţi,

Bucură-te alungarea farmecelor necurate,

Bucură-te dezlegătorule al legăturilor vrăjitoreşti,

Bucură-te ocrotitorul celor feciorelnici,

Bucură-te scăparea de duhul desfrânării,

Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 9

 

Douăzeci  şi opt de ani te-ai  ostenit în sihăstrie,  dorind mereu cele \  duhovniceşti, în cântarea de: ALILUIA!

 

ICOSUL 9

 

Atât de mult cereai Domnului darul rugăciunii neîncetate, încât ziua şi noaptea te ne voiai să o câştigi:

Bucură-te rugătorule fierbinte,

Bucură-te purtătorule de rugăciune,

Bucură-te că şi în somn te rugai,

Bucură-te că darul ei l-ai primit,

Bucură-te că mulţi la Rugăciunea ta alergau,

Bucură-te că toate Rugăciunile tale se împlineau,

Bucură-te că şi noi la Rugăciunea ta nădăjduim,

Bucură-te că din Darul Rugăciunii tale ne hrănim,

Bucură-te că prin tine şi noi Dar de Rugăciune dobândim,

Bucură-te Părinte Omul Rugăciunii,

Bucură-te Cuvioase, Chipul Rugăciunii neîncetate,

Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

CONDACUL 10

 

Atât de mult doreai să dobândeşti Rugăciunea neîncetată a Inimii, Rugând mereu pe Maica Domnului să ţi-o înlesnească, prin cântarea de: ALILUIA!

 

ICOSUL 10

 

Şi într-o zi la Sfânta Liturghie, în timpul Axionului, însăşi Maica Domnului ţi se arată parcă aievea, cum îţi dă un Potir să-1 ţi la piept, din care ai simţit că iese o putere de Rugăciune.

Bucură-te că din Potirul Liturghiei Rugăciunea ai primit,

Bucură-te că prin Maica Domnului Potirul Domnului Iisus ţi s-a dăruit,

Bucură-te că Potirul Inimii ţi s-a dezvăluit,

Bucură-te că prin acesta Rugăciunea neîncetată ai pornit,

Bucură-te că de atunci Izvor de Rugăciune curge din Inima ta,

Bucură-te că de atunci ai devenit propovăduitorul acesteia,

Bucură-te că pe toţi la Rugăciune îi îndemni,

Bucură-te Povăţuitorule al Tainei Rugăciunii,

Bucură-te descoperitorul Rugăciunii din Potirul Liturghiei,

Bucură-te că făcând Inima Potir, Rugăciunea se primeşte,

Bucură-te că prin Maica Domnului aceasta se dobândeşte,

Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 11

 

După mutarea ta din această lume, în smerenie ai vrut să rămâi, neuitând însă pe Fiii tăi duhovniceşti, ce cântă: ALILUIA!

 

ICOSUL 11

 

Şi noi avem mare nevoie de ajutorul tău, de aceea ne-ai dat totuşi Sfintele tale Moaşte, prin care cele de trebuinţă primim:

Bucură-te Părintele nostru duhovnicesc, Bucură-te Iubire de Părinte mult îndurătoare, Bucură-te prin care Milă primim, Bucură-te grabnicule ajutător în nevoi, Bucură-te ocrotitorul nostru în primejdii, Bucură-te ascultătorul necazurilor noastre, Bucură-te alinătorul suferinţelor noastre, Bucură-te opritorul răutăţii viclene, Bucură-te potolirea şi umplerea duhurilor; Bucură-te liman de scăpare, Bucură-te degrabă împăcare a celor învrăjbiţi, Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 12

Îţi mulţumim Sfinte Părinte, că nu te-ai scârbit de neputinţele şi păcătoşenia noastră. Te rugăm, nu ne lepăda dintre fiii tăi duhovniceşti, că şi noi cântăm: ALILUIA!

 

ICOSUL 12

 

Te rugăm, Sfinte Cuvioase Părinte Antonie, cel care şti ispitele vieţii pământeşti, ajută-ne în tot ceasul de cumpănă şi de încercare. Bucură-te Milă de Cer pentru noi pământenii, Bucură-te Iertare coborâtă de Sus, Bucură-te prevedere şi scăpare din primejdii, Bucură-te întărire în ceas de ispită, Bucură-te care ne plăteşti din faptele tale datoriile noastre, Bucură-te milostiv nouă celor nevrednici, Bucură-te îl cântăm şi noi cei săraci cu Sufletul, Bucură-te te lăudăm şi noi umiliţii, Bucură-te Părinte bun şi iertător, Bucură-te cel care niciodată nu ne lepezi, Bucură-te Dragoste care de nimic nu se împuţinează, Bucură-te Dăruire care niciodată nu conteneşte, Bucură-te Sfinte Preacuvioase Părinte Noule Antonie!

 

CONDACUL 13

 

O Sfinte, Noule Antonie, Părintele nostru, cu Rugăciunile tale neîncetate, şi pe noi ne ajută să putem duce Crucea noastră până la învierea Sufletului, ca să fim şi noi fii împărăţiei lui Hristos, unde să cântăm veşnic: ALILUIA!

(Acest Condac se zice de trei ori)

 

Se zice iar Icos 1: Ales de Dumnezeu...,

apoi Condac 1: Râvnitor al Iubirii de Dumnezeu...

 

Rugăciune

Iţi mulţumim Doamne Iisuse Hristoase, că ne-ai dăruit pe Părintele nostru Antonie de la Iezerul, ca să ne fiu ajutător şi mijlocitor în nevoinţele noastre.

Dacă nu am avea pe Sfinţii Tăi Rugători, ce ne-am face noi?...

Sfinte Părinte Antonie, toată viaţa ai închinat-o Iubirii de Dumnezeu. Coboară o picătură de Iubire şi pentru noi. Suntem răi şi cu păcate de moarte, dar nu deznădăjduim de mântuirea noastră, alergând şi la sprijinul tău.

Roagă-te Sfinte Părinte Noule Antonie şi pentru noi, împreună cu Preacurata Născătoare de Dumnezeu, Mijlocitoarea Lumii către Hristos, AMIN.