Schitul Jgheaburi

Hram: 
Naşterea Maicii Domnului
Stareţ/ă: 
Heruvima Brezan
Adresă: 
City:
com. Stoeneşti
, Valcea
Romania
Accommodation: 
nu are posibilităţi de cazare

 Sfântul aşezământ se află în comuna Stoeneşti, judeţul Vâlcea, accesul făcându-se de pe DC 160, Râmnicu Vâlcea - Păuşeşti Măglaşi - Neghineşti - Suseni, sau direct din Stoeneşti, localitate situată pe DN 67.

Schitul răsare din fundul unei văi adânci şi strâmte, mărginită de râpi înalte şi repezi, împădurite şi alunecoase.

Este un foarte vechi loc de sihăstrie. Aşezarea de aici, întru începutul ei cel mai îndepărtat, nu a fost făcută pentru o obşte, fie ea cât de mică, ci pentru un singur om, deoarece aici nu este loc nici măcar pentru o grădina, legumele şi florile crescând pe terase făcute cu sapa.

Sfântul schit a fost construit din lemn, în timpul lui Radu Negru, în anul 1310, iar în anul 1640, în timpul lui Matei Basarab, a fost refăcut.

Actuala biserică a schitului datează abia din 1827, ridicată de preoţii din Cheia şi Cacova pe locul celei zidite în vremea lui Matei Basarab în 1640, locaş care înlocuia vechea bisericuţă de lemn.

Pomelnicul, scris în zidul proscomidiarului, care-l copiază cu siguranţă pe cel vechi, cu adaosurile de rigoare, începe cu „leat 1300”. Totuşi, primul nume este acela al lui Radu Negru, urmat de un Mihai (nu se ştie cine este), de Dan şi de Mircea. Cert este că în momentul în care a trecut pe aici Nicodim, locul de la Jgheaburi nu era pustiu, ci el a găsit un sihastru, continuator al cine ştie cărei tradiţii pustnicesti de lângă izvorul cu apă sulfuroasă.

 

Schitul Jgheaburi - Biserica
Schitul Jgheaburi - Vedere de ansamblu
Schitul Jgheaburi - chiliile
Biserica Schitului Jgheaburi - pictura murală