Mănăstirea Blănoiu

Hram: 
Pogorârea Duhului Sfânt
Stareţ/ă: 
Ierusalima Lazari
Adresă: 
Additional:
sat Blănoiu

City:
comuna Racoviţa
, Valcea
Romania

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 –  Râmnicu Vâlcea - Sibiu, de la Călineşti–Cornetu (DL) ramificaţie la stânga, în comuna Racoviţa, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost târnosit şi paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”.

La sfinţirea locului au mai participat alături de cei doi ierarhi vâlceni, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, precum şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi, oficialităţi locale, stareţi şi stareţe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Stănişoara, Pătrunsa, Hurezi, Ostrov, Arnota, monahi şi monahii,şi mulţi credincioşi din eparhie dar şi din ţară.

Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiş. Mănăstirea are în prezent 12 vieţuitoare sub păstorirea stareţei Ierusalima Lazari. În 8 luni de zile de la punerea pietrei de temelie şi până în prezent s-au realizat: drumul de acces, un aşezământ pe trei nivele ce cuprinde 20 de chilii, un Paraclis pentru slujire şi Biserica – construită în proporţie de 80 %, cu toate cele necesare vieţuirii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniţă şi pridvor, având lungimea de 47 m şi lăţimea de 11 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcţie este formată din Părintele Ioan, împreună cu Părintele Protosinghel Macarie, stareţul Mănăstirii Gruiul Lupului şi obştea mănăstirii. Toate demersurile pentru înfiinţarea mănăstirii au fost făcute de către Părintele Protosinghel Macarie.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluenţa dintre provinciile istorice Ţara Românească şi Ardeal, aici vin de hram şi sărbători credincioşi şi pelerini atât din Oltenia cât şi din Transilvania.

Imagini de la slujba de sfinţire găsiţi aici.

Mănăstirea Blănoiu
Mănăstirea Blănoiu
Mănăstirea Blănoiu
Mănăstirea Blănoiu
Mănăstirea Blănoiu
Mănăstirea Blănoiu
Mănăstirea Blănoiu