Cartea de Aur
Vă mulţumim pentru vizitarea paginilor noastre şi sperăm că aceasta să fi fost plăcută. Vă invităm să adăugaţi un mesaj în Cartea de Aur a Arhiepiscopiei Râmnicului.
Ne rezervăm dreptul de a şterge acele mesaje care nu corespund cu scopul acestei Cărţi de Aur. Scopul acestei Cărţi este de a facilita schimbul de opinii asupra acestui site.
Toate mesajele considerate improprii vor fi şterse. Vă mulţumim pentru înţelegere.
Doresc sa aduc pe aceasta cale multumiri celor doi arhierei ai Ramnicului si preotului paroh Iliescu, pentru buna organizare si desfasurare a evenimentelor derulate cu ocazia sarbatoriri a 60 de ani de la rectitorirea Bisericii Cuvioasa Paraschiva din Suiesti Comuna Stanesti.
Felicitari !
Sa traiti intru multi ani!
Hristos a inviat!
La multi ani, IPS Gherasim si PS Emilian. Sarutam dreapta si va pomenim cu ardoare. La multi ani! si Parintilor consilieri, Parintelui Vicar si Parintelui Secretar. Tuturor, un an rodnic, cu multe si diverse impliniri!
Mă bucur din toată inima când văd ierarhi cu frică de Dumnezeu și rîvnitori de cele sfinte! Îmi amintesc cu plăcere de PS Emilian, ca de un profesor cu blândețe și dragoste de studenți dar și ca un călugăr îmbunătățit la Mănăstirea Neamț și predicator desăvârșit. La mulți și binecuvântați ani de arhierie!
Cu dragoste în Hristos Domnul!
un fost ucenic
Doresc PS Emilian ani multi si binecuvantati de ziua numelui; asemenea si IPS Gherasim, de la un fost student al PS Emilian Lovisteanul acum un slujitor al Altarului
Ii doresc IPS Parintelui nostru Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, multa sanatate, pace, bucurii si implinirea tuturor bunelor doriri, intru multi si binecuvantati ani! Fie ca Sfantul Preacuvios Parintele nostru Grigorie Decapolitul, ocrotitorul intregii Arhiepiscopii, sa-l ocroteasca, dimpreuna cu toti Sfintii bineplacuti lui Dumnezeu!
"La Multi Ani!", IPS Arhiepiscop Gherasim!
Doresc arhipastorilor Ramnicului multa sanatate si putere de munca!!! Am fost intotdeauna impresionata de frumusetile judetului Valcea.
Doresc sa aduc pe aceasta cale multumiri celor doi arhierei ai Ramnicului, pentru buna organizare si desfasurare a evenimentelor derulate cu ocazia sarbatorii Sfantului Ierarh Antim.
Sa ne traiti intru multi ani!
Îmi este greu sa gândesc cum poate atrage copii prin diferite proiecte catehice cand exprimarea este asa cum este. Cum poate o inima duioasa de copil sa inteleaga labirintul ideilor sofisticate ...... Este simplu sa te joci cu cuvintele neîntelegându-le sensul, ...... "cuvinte goale ce din coada au sa sune" .. "iara noi, noi epigonii simtiri reci...,"
A vorbi astazi despre secularizarea sentimentului religios sau despre societate secularizata, face sa se inteleaga ca religia nu mai are, in societatea moderna, cel putin aparent, influenta pe care o avea in trecut. Secolul Luminilor, Revolutia franceza, dezvoltarea stiintei, afirmarea individului si inca multe alte lucruri vin sa tulbure ordinea religioasa traditionala si sa impuna o desfasurare, fara precedent, a simbolicului si a indiferentismului religios inteles de cele mai multe ori ca expresie a desacralizarii societatii contemporane.
Pentru sociologi secularizarea apare, la inceputul secolului al XX-lea, ca un proces inevitabil, religia gasindu-se in mod ineluctabil descalificata in raporturile sale cu modernitatea si cu procesul rationalizarii. Fie ca este vorba despre K. Marx, E. Durkheim sau M. Weber, toti acestia au anuntat pierderea influentei si importantei religiei in societatile moderne. Pentru Karl Marx care considera religia ca opiu pentru popor aceasta trebuia sa dispara odata cu venirea societatii fara clase si cu sfarsitul alienarii. Pentru Emile Durkheim religia trebuia sa fie inlocuita printr-un fel de religie civila continand o morala care sa permita intarirea coeziunii sociale. In fine, pentru Max Weber progresul omenirii va conduce, printre altele si la marginalizarea religiei.
Mult timp analizele au privilegiat interpretarile in termenii de pierdere, privatizare si marginalizare a sentimentului religios si, in consecinta (pe termen mediu si lung) disparitia credintei, pustiirea lacasurilor de cult si abandonarea practicilor religioase comunitare. Semanatorii de zvonuri anuntau in jurul anilor '80, chiar moartea lui Dumnezeu. Aceasta desacralizare a lumii prin transformarea domeniului sacru intr-un domeniu secular ne trimite iarasi la "conceptul durkheimian de diferentiere functionala care presupune ca societatea asuma progresiv toate functiile seculare anterior indeplinite de catre religie".
Un alt element caracteristic, legat de notiunea de secularizare - este pluralizarea ofertei in materie religioasa si intrarea religiei intr-o situatie de libera concurenta pe o piata lipsita de reguli. Este o situatie in care uniformitatea culturala nu mai este impusa de autoritatea politica, baldachinul sacru omogen fragmentandu-se intr-o multitudine de viziuni ale lumii concurente.
In pofida aparentelor, secularizarea nu inseamna sfarsitul sau declinul religiei, nici disparitia imaginarului si irationalului, ci trimite mai degraba la un proces al transformarii: cel al situatiei socio-culturale a religiei. Aceasta mutatie socio-culturala globala se traduce printr-o diminuare a rolului institutional si cultural al religiei; aceasta a pierdut din puterea sa sociala pentru a deveni un sector printre celelalte sectoare ale vietii sociale. Religia secularizata nu mai e cadrul globalizator al societatii, nici sensul ultim al ordinii sale. Ea anunta un inevitabil declin al religiei, declin echivalent, pentru J. F. Collange, cu o de-crestinare care nu inceteaza sa loveasca Bisericile.
Am rămas profund impresionată de Preasfinţia sa Emilian Lovişteanu, este omul potrivit în locul potrivit, am avut onoarea să îl cunosc şi a întrecut cu mult aşteptările mele.
Din suflet vă spun că am rămas marcată de persoana şi cuvintele dânsului, are ,,vorba dulce'' şi înţelepciunea cuvântului de transmite mesajul dorit în subconştientul omului.
Mare om, mare caracter şi vreau să sţiti un lucru foarte important sunt o fată de 26 de ani, care merge mai rar la biserică, dar în urma ,,întâlnirii'' pe care am avut-o cu dănsul sunt profund răscolită în sufletul meu, încă zic eu de copil.
Dacă citeşte cineva acest mesaj, vă rog din suflet să ajungă şi la dânsul, pentru a face ceva de atrage şi tineri spre biserică, nu trebuie nimic mai mult decât să fie ascultaţi şi înţeleşi, de preferat de dânsul.
O JUMĂTATE DE ORĂ DĂCĂ PREASFINŢIA SA AR VORBI TINERILOR PE ÎNŢELESUL LOR, AR FACE UN MARE BINE TUTUROR, FĂRĂ SĂ VREI VORBELE SALE TE ATING ACOLO UNDE TE DOARE ŞI RĂMÂN ÎNTIPĂRITE.
VĂ MULTUMESC.
mi-ar place f mult sa am timp timp liber sa pot vizita toate mânastirile din jud. Vâlcea si mai ales sa le pot vizita. Scriu f des la mânastirile "Dintr-un lemn", "Frasiei", si am senzatia ca sunt in interiorul lor ca sa-mi gasesc acea pace interioara, de care am atâta nevoie, sa ma debarasez de lumea rea si parsiva si sa pot spune am gasit un colt de rai. D-zeu sa ne dea puterea sa fim drepti si adevarul sa triumfe totdeauna. Doamne ajuta!
Toti Sfintii sa se roage pentru noi si sa ne daruiasca putere de a trece prin necazuri si mantuire.
Din totdeauna,mi-a fost drag acest tinut al Ramnicului.In desele pelerinaje, pe care le-am facut si daca bunul Dumnezeu imi va mai ajuta sa le fac,am admirat si voi admira aceste comori ale geniului spatiului mioritic,manastirile din Valcea.Simti cu adevarat, ca te incarci cu energie pozitiva, cand intri in aceste case ale Domnului,in oricare dintre minunatele manastiri.Dumnezeu sa-i odihneasca pe Marii Ctitori ai lor,iar pe cei care pastoresc Biserica lui Hristos pe aceste meleaguri sa-i biecuvinteze.Multa sanatateI.P.S.,parinte Gherasim,tuturor ierarhilor si preotilor,monahilor si monhiilor din Valcea.Dumnezeu sa va ajute!
Multa putere de munca episcopilor nostri, pentru propasirea Bisericii si slava ei. Episcopii nostri sint sfinti, la cat se daruiesc pentru noi.
Hristos a inviat!
Hristos, Cel ce cu moartea pe moarte a omorat, sa va daruiasca multa sanatate, pace in suflete si mantuire, intru toate buna sporire!
“MULŢI ANI!”
...Ne purtăm paşii, an de an, elegant, cu demnitate, sau nu... Mergem înainte şi totuşi... Uneori avem impresia că lucrul X sau Y s-a mai întâmplat, am mai dat peste el. Oare de ce?
Alteori, mergând, uităm să mai privim Cerul, floarea, norul sau pomul, frunzele lui. Nici nu ştim când vremea a trecut, când toamna, iată, ne-a părăsit şi-am fost binecuvântaţi cu strop gingaş de nea... E decembrie, e... Undrea, e luna lui Crăciun. Aleile şi toate câte ne-nconjoară sunt pregătite de sărbătoare, peste tot, în noapte, vezi brăduţi împodobiţi cu globuleţe strălucitoare, beteală multicoloră şi luminiţe câte vrei; magazine pline de dulciuri, de jucării, ce râd tainic în ferestre, aşteptând sosirea vreunui Moş Crăciun. Şi ne simţim mai uşori, mai buni, sufletele ne sunt inundate de căldură, de binecuvântată pace. De ce? Pentru că se Naşte Domnul cel Bun. Hristos se naşte în mijlocul nostru, Hristos se naşte în mijlocul întregii lumi, în mijlocul pământului, în peşteră. Hristos se naşte în sufletele celor ce cred. Cum? Dăruind şi dăruindu-se. Atât!
Ne aflăm, în prezent, aproape de mijlocul sărbătorilor de Crăciun, care au început încă de la 30 noiembrie şi au ca punct final praznicul Întâmpinării Domnului (2 februarie). Este o perioadă legată de personalitatea lui Iisus.
Cea mai mare Taină a creştinătăţii este, desigur, Naşterea Mântuitorului Hristos.
Fecioara L-a născut pe Ziditorul tuturor, fără de stricăciune, într-o peşteră săracă. Acolo L-a pus în ieslea dobitoacelor. Iar cei trei magi, văzând o stea care mergea de la miază-zi spre miază-noapte, L-au aflat pe Hristos Domnul şi, căzând, I s-au închinat, dăruindu-i ce aveau mai de preţ: aur (pentru că este Împăratul Împăraţilor, Împăratul Universului), smirnă ( pentru jertfa Sa) şi tămâie (pentru că este Arhiereul Arhiereilor). Este rezumatul condacului „Fecioara astăzi” (strofa I): „Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte / Şi pământul peştera Celui neapropiat aduce; / Îngerii cu păstorii slavoslovesc / Şi magii cu steaua călătoresc. / Căci pentru noi s-a născut Prunc tânăr, / Dumnezeu Cel mai’nainte de veci.”
Steaua ce li s-a arătat magilor reprezintă cunoştinţa, Lumina (conform Lector dr.Sabin Preda - curs anul I Didactica, Facultatatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti, an universitar 2009/2010, semestrul I).
Hristos merge cu magii, este în Stea, este Lumină. Lumina care a biruit întunericul păcatelor noastre, Scânteia răcoritoare, dătătoare de viaţă.
Magii caută Adevărul, cu sinceritate. Ei sunt reprezentanţii înţelepţilor vremii şi, deşi erau haldei (păgâni), anticipează ideea de mântuire la care au acces toţi.
În noaptea sfântă a Crăciunului, pe lângă versurile colindătorilor , ce se împletesc cu muzica duioasă a Îngerilor din înălţimi – căci numai în Naşterea Mântuitorului se unesc cele Cereşti cu cele pământeşti -, întâlnim şi un alt obicei, preluat de la germani: pomul (bradul) de Crăciun, care se îmbodobeşte în Ajunul Crăciunului.
Bradul se împodobeşte cu beteală, globuleţe, lumânari, în vârful său punându-se o stea, iar sub cetina-i verde cadourile pentru cei mici şi pentru cei mari. În tot acest timp se cântă „O, brad frumos!”.
Colindele sunt de două feluri: religioase şi laice. Cele religioase, creaţii ale unor teologi subtili, din care reiese o acţiune permanentă de catehizare, se referă la istoria mântuirii, prezentând, în structuri poetice deosebite, conţinutul celor 7 taine şi preceptele vieţuirii creştine, iar colindătorii îi preînchipuie pe cei 12 Apostoli ai lui Hristos, actul în sine fiind o Liturghie în miniatură: liturghia laică. Ne întâlnim, acum, cu Dumnezeu şi cu oştile cele îngereşti, cu Maica Domnului şi cu Sfinţii rugători, cu profeţii şi drepţii Vechiului Testament, cu Adam cel păcătos, cu Irod cel plin de răutate, cu Steaua ce străluceşte, cu Pilat nevinovat şi “Maica Sântămărie”, cu “Sfânt Nicoară”, cu “Iuda vânzătorul” şi cu Botezul lui Hristos în Iordan, când s-a sfărâmat zapisul pe care Adam
l-a dat diavolului; cu Judecata de Apoi, “Când va sta Hristos în jeţ / Ca să judece pe toţi, / Pe cei vii şi pe cei morţi”, cu Pluguşorul şi Sorcova etc., care au o funcţie evidentă de propiţiere, de urare.
Textul Pluguşorului (conform Prof.univ.dr. Sabina-Cornelia Ispas, curs Folclor si Ortodoxie, anul IV, Teologie - Litere, Facultatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti, anul universitar 2001/2002) este cel mai expresiv, este foarte unitar, având funcţie expiatorie, care se manifestă, în cadrul comunităţii, cu aceleaşi funcţii de protejare pe care le au MOLITFELE Sfântului Vasile cel Mare.
În Pluguşor, seceratul revine, în exclusivitate, părţii feminine.
O etapă superioară în desfăşurarea dramatică a Pluguşorului o reprezintă însămânţarea, simbol al Parabolei Semănătorului, pe care a spus-o Iisus ucenicilor Săi.
Tot pe 1 ianuarie, copiii merg cu Sorcova.
Crengile înflorite ale Sorcovei sunt mlădiţele puse la înflorit de Sfântul Andrei, o reiterare a Parabolei Viţei-de-vie şi a mlădiţelor sau coardelor care ies din ea.
Vegetalul acesta învigorat este şi simbolul Crucii, substanţă vegetală pe care S-a răstignit Iisus, Cel care a adus această renaştere.
Vegetalul care ne atinge la 1 ianuarie e dătător de viaţă veşnică.
Colindele (religioase şi laice) sunt scrise în ritmul vioi al poeziei populare; cele religioase au finalul construit sub forma unei laude, a unei constatări sau a unei rugăminţi adresate lui Dumnezeu: “Pe Fiul în al Său Nume / Tatăl L-a trimis în lume / Să se nască / Şi să crească, / Să ne mântuiască » (« O, ce veste minunată ! ») ; « Fie lăudat, / Binecuvântat, / De-a pururi. Amin, / De-a pururi. Amin ! » (« Praznic luminos »).
Dintre toate sărbătorile creştineşti, niciuna nu s-a înveşmântat, la noi, într-o mai bogată revărsare de poezie şi cânt, de inspiraţie şi creaţie religioasă, ca Sărbătoarea Sfintei Naşteri!
Vă doresc să vă bucuraţi de acest lanţ de sărbători creştine, din care străluceşte, precum un Soare, Naşterea Domnului Hristos! Lăsaţi ca acest Soare să vă inunde inimile, iar steluţele de nea să vă facă să visaţi etern.
Să fiţi darnici, să fiţi buni, să dăruiţi, oricui, şi nu numai acum, în prag de Sfânt Crăciun, ci mereu, din prea plinul sufletului vostru, ori poate să vă dăruiţi!
“Mulţi ani!”
Nicoleta Enculescu
La ceas de sarbatori, apropierea Nasterii Domnului, ro pe bunul Dumnezeu sa va daruiasca multa sanatate PreaSfintite Parinte Emilian, si Inalt PreaSfintite Gherasim, si sa traiti Intru Multi si fericiti ani!
Da-ti-mi voi sa va fac o marturisire. Pe InaltPrea Sfintitul Gherasim, l-am cunoascut acum cativa ani, la Niculitel, la Sarbatoarea Sf.Mc.Zotic, Atal, Camasie, si Filip. Eram pe scena special amenajata, si ma pregateam sa incep sa filmez. InaltPrea Sfintitul Parinte ajunsese deja pe scena si s-a uitat la scena si mi-a zis: "-Ia masoara, vezi are 11 m scena ?". atunci eu am masurat-o din pasi si avea exact 11 m. M-am dus la InaltPrea Sfintit i-am spus si m-a binecuvantat.
InaltPrea Sfintitul Gherasim este foarte bland si in preajma Sa, nu poti decat sa te simti extraordinar, Binecuvantat!
Sa ii daruiasca Bunul Dumnezeu multa sanatate si Intru multi ani!
Semneaza,
Pacatosul de Cristian
Prea Sfintite Parinte Episcop Emilian,
Ne rugăm Domnului să vă întarească în noile dvs. atributii episcopale si pastorale în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului. Este o eparhie frumoasa dar cu multe probleme legate de partea spirituala.
Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţite Părinte Episcop Emilian!
Sa traiti Intru Multi si Binecuvantati Ani IPS Parinte Arhiepiscop Gherasim, iar PS Emilian Lovistenul ii dorosc arhiepastorire binecuvantata si rodnica. Sunt unul dintre studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa de la Iasi care am avut fericita bucurie de a-l avea profesor pe PS Emilian, un OM de o calitate deosebita, un IERARH foarte bine pregatit de care are astazi BISERICA nevoie si eparhia RAMNICULUI.
Felicitari PS Episcop-Vicar Emilian Lovistenul!
Inalt PreaSfintite Arhiepiscop Gherasim,
Va doresc sa traiti multi ani, intru pace si sanatate, cu binecuvatntarea Celui Atotputernic si multmilostiv! Fie ca Sfantul Preacuvios Parintele nostru Grigorie Decapolitul, ocrotitorul spiritual al intregului judet pastorit de Inalt Preasfintia Voastra, sa va ocroteasca de-a pururi, sprijinindu-va in tot ceea ce v-ati propus sa realizati.
Dumnezeu sa va binecuvinteze cu ani multi si fericiti, spre pastorirea turmei incredintate si sa va dea putere spre a fi pe mai departe Slujitor al Dumnezeului Celui Sfant in calitatea de Arhiepiscop!
VA SARUT SFINTITA DREAPTA, INALT PREASFINTIA VOASTRA,
INALT PREASFINTITE PARINTE GHERASIM!