Ştiri Basilica

Emite conţinut Stiri BASILICA
Agentia de stiri BASILICA
Actualizat: în urmă cu 3 ore 21 minute

Tăbliţele descoperite în peştera din Iordania puse sub semnul întrebării

5 Aprilie, 2011 - 21:51
Presa naţională şi internaţională a relatat în ultimul timp, în mai multe rânduri, despre descoperirea într-o peşteră din Iordania a 70 de cărţi din foiţe de metal inscripţionate. Tăbliţele datează din perioada primară a Bisericii, susţin cei care le-au descoperit, şi dacă autenticitatea lor ar fi probată ar putea deveni la fel de valoroase ca Manuscrisele de la Marea Moartă. Până în prezent specialiştii recunoscuţi la nivel mondial nu s-au pronunţat în privinţa autenticităţii tăbliţelor, iar autorităţile în domeniu sunt rezervate. „În primul rând, cu asemenea ştire nu trebuie să ne grăbim, ci trebuie să aşteptăm publicarea oficială a tăbliţelor respective. Autoritatea de antichităţi din Israel le-a declarat falsuri şi în cel mai bun caz ar fi replici din secolul XIX sau din secolul XX pe care unii nu le consideră neapărat falsuri, ci practic sunt tăbliţe care aveau un alt scop, dar care acum în media sunt prezentate ca datând din secolul I”, a declarat pentru TRINITAS TV, lect. dr. Alexandru Mihăilă, specialist în studii biblice. Cei care s-au pronunţat până acum în privinţa autenticităţii şi importanţei tăbliţelor nu au expertiza necesară pentru a fi credibili. „Ştirea a apărut prima dată pe data de 3 martie şi primul expert invocat a fost Robert Feather, un inginer metalurg care, în urma expertizei pe care a întreprins-o, a spus că tăbliţele respective datează din primul secolul şi că ar putea proveni din perioada bisericii primare datorită simbolurilor creştine şi iudaice. Problema este că acelaşi autor nu este sub nici o formă un arheolog renumit în domeniu, ci a publicat cărţi care sunt extrem de dubioase, vorbind despre iniţierea secretă a lui Iisus Hristos la Qumran sau despre sulul templului de cupru pe care îl pune în legătură cu faraonul Akenthon. Apoi, ştirea s-a dezvoltat şi de ea s-a ocupat un arheolog amator, pe nume David Elkington, care se prezintă ca fiind arheolog religios, deşi nu există această nomenclatură. El a popularizat ştirea, făcând primele poze, însă problema constă în credibilitatea dânsului, deoarece are cărţi publicate despre vibraţia universală a pământului şi despre Mesia preistoric, acestea fiind lucruri pe care orice specialist le priveşte cu scepticism. Marea problemă este că au fost invocaţi şi specialişti reali, cum ar fi Philip Davis, însă expertiza lui a fost trunchiată, fiind folosită doar în anumite contexte”, a mai spus lect. dr. Alexandru Mihăilă. Tăbliţele au fost descoperite în urmă cu cinci ani, într-o peşteră din Iordania, în care se presupune că s-ar fi refugiat creştini după căderea Ierusalimului din anul 70 d.Hr.

Canonul cel Mare – lectură duhovnicească pentru orice perioadă a anului

5 Aprilie, 2011 - 21:23
La Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a apărut o plachetă cu textul integral al Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Broşura conţine şi un studiu introductiv scris de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, despre Înţelesul şi folosul Canonului cel Mare, în care sunt prezentate câteva date despre personalitatea Sfântului Andrei, episcopul cetăţii Gortyna din Creta, despre Canonul cel Mare, despre timpul în care se citeşte el în cultul Bisericii şi despre sensurile multiple ale acestei cunoscute creaţii imnografice. „Oricine poate citi acest Canon de pocăinţă, clericii, monahii, credincioşii bisericii prezenţi în biserică sau absenţi din diferite motive. Cu ani în urmă am cunoscut un monah care recomanda ca acest canon să fie citit ca şi un canon de pocăinţă, ca şi canonul către Mântuitorul Iisus Hristos, în fiecare zi”, a spus arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, după cum informează TRINITAS TV. Placheta cu textul Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul poate fi cumpărată de la pangarul Catedralei Patriarhale, de la librăriile Arhiepiscopiei Bucureştilor şi ale Patriarhiei Române, precum şi de la bisericile din Capitală.

Proiectul FORTE în Arhiepiscopia Sibiului

5 Aprilie, 2011 - 20:57
Proiectul FORTE al Patriarhiei Române se află în plină desfăşurare. Prima etapă a acestuia presupune evaluarea capacităţii organizaţionale a Administraţiei Patriarhale, precum şi a altor nouă eparhii ale Bisericii noastre. Astăzi a fost evaluată activitatea socială a Arhiepiscopiei Sibiului. „La Sibiu avem de organizat un ‘focus-grup’, aşa cum îl numim în termeni mai tehnici, cu membrii permanenţei Arhiepiscopiei Sibiului, ‘focus-grup’ în care vrem să aflăm răspunsuri referitoare la modul de comunicare în cadrul permanenţei, în cadrul sectoarelor la modul de conlucrare în situaţii de urgenţă, dar şi în activităţi cu tinerii. Am venit aici ca nişte diaconi care vor să slujească interesele Arhiepiscopiei Sibiului, să ajute membrii permanenţei, să identifice acele elemente, locuri în care ei vor să intervină şi în care au nevoie de ajutorul nostru ca proiect atât pe partea de formare, de competenţe, de resurse umane cât şi pe partea de planificare strategică a intervenţiilor în arhiepiscopie”, a spus părintele diacon Cosmin Grigorescu, director-executiv al Federaţiei „Filantropia” a Patriarhiei Române, după cum ne informează TRINITAS TV. Proiectul se desfăşoară până în august 2013.

Denia Canonului cel Mare

5 Aprilie, 2011 - 20:18
În această săptămână, a cincea a Postului Mare, se oficiază Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Denia este, din punct de vedere liturgic, o utrenie care se săvârşeşte în seara zilei precedente. Aşadar, Denia Canonului este utrenia zilei de joi, 7 aprilie, oficiată miercuri seara. „Potrivit rânduielilor noastre liturgice, în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare, se reciteşte, pentru a doua oară în perioada postului, Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Spre deosebire de lectura din prima săptămână din Postul Mare, când acest canon este împărţit în patru stări citite la slujbele Pavecerniţei din zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în miercurea aceasta, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, se citeşte integral, tot în cadrul slujbei Pavecerniţei Mari”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, după cum informează TRINITAS TV. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii noastre. „Acest Canon este şi o bijuterie literară şi are rolul foarte important de a crea în sufletul şi conştiinţa noastră o atmosferă care să ne îndemne la meditaţie, pocăinţă şi rugăciune mai multă. În secolele ulterioare alcătuirii Canonului, imnografii au mai adăugat câteva stihiri închinate Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, întrucât săptămâna a cincea se încheie cu duminica închinată Sfintei Maria Egipteanca, ea fiind într-adevăr un dascăl al pocăinţei”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Canonul cel Mare prezintă istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinţilor, Adam şi Eva, şi până la Pătimirile şi Învierea Domnului. „Este o poezie de o sensibilitate şi de o profunzime recunoscută de toată lumea. În acest Canon, Sfântul Andrei Criteanul aduce în faţa cititorilor sau ascultătorilor zeci de chipuri din Vechiul şi Noul Testament, oameni care fie s-au remarcat printr-o viaţă sfântă şi autorul Canonului ne îndeamnă să urmăm pilda acestor oameni sfinţi, fie sunt personaje care din păcate au rătăcit de la calea lui Dumnezeu şi cu lacrimi autorul ne îndeamnă să evităm experienţa acestora, însă unii dintre pocăindu-se, au redevenit dascăli ai pocăinţei şi în acelaşi timp împreună rugători cu noi către Dumnezeu pentru îndreptarea noastră şi pentru a afla har care să ne ajute în urcuşul duhovnicesc”, a spus Preasfinţia Sa. La Catedrala Patriarhală, slujba Canonului cel Mare va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal.

Expoziţia <i>Ipostaze iconografice</i> vernisată la Facultatea de Teologie din Bucureşti

5 Aprilie, 2011 - 19:45
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, Catedra de Artă Sacră, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, Specializarea Artă Sacră, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca, a vernisat astăzi, 5 aprilie, expoziţia de icoane şi gravuri intitulată Ipostaze iconografice. Evenimentul a avut loc începând cu ora 12:00 în sala Byzantion a Facultăţii de Teologie din Bucureşti. „Este un remarcabil eveniment cultural şi artistic şi în acelaşi timp teologic faptul că în spaţiul expoziţional organizat de catedra de Artă Sacră a Facultăţii noastre expun studenţii şi masteranzii de la Facultatea similară de Teologie din Cluj o serie de exponate, de icoane foarte reprezentative pentru ortodoxia românească”, a spus Prof. Univ. Dr. Ştefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, după cum ne informează TRINITAS TV. Această expoziţie este rodul colaborării secţiilor de artă sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. „Am încercat să aducem în faţa iubitorilor de frumos, în faţa cadrelor didactice şi a studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din Bucureşti aceste câteva izvoade şi icoane de tradiţie post-bizantină românească şi, aş spune, cu precădere cele din Transilvania care sunt mai puţin cunoscute, acelea care poate sunt grupate sub forma icoanelor pe sticlă din Transilvania, de la Nicula, de la Sebeş sau de la Braşov”, a arătat Lect. Univ. Dr. Marcel Muntean, Şef Catedră Artă Sacră - Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Colaborarea celor două facultăţi de Teologie va continua, dorindu-se implicarea şi altor instituţii de învăţământ teologic din ţară. „Pentru noi este o onoare, ei au venit cu o varietate de lucrări benefică pentru studenţii noştri care văd şi ceea ce se întâmplă dincolo de Facultatea noastră. Ne-am propus de mai mult timp să avem o colaborare, iar aceasta există ei au fost invitaţi la noi a simpozioane şi de data aceasta vin cu latura practică şi ne bucurăm foarte mult. Sper pe mai departe să continuăm această colaborare pe care ne-o dorim şi cu Facultatea de la Iaşi”, a mărturisit Conf. Dr. Dumitru Radu, Şef al catedrei „Artă Sacră” - Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă până în sâmbăta Săptămânii Luminate, pe 30 aprilie.

Eveniment cultural – filantropic la Biserica Olari din Bucureşti

5 Aprilie, 2011 - 19:11
Biserica Olari din Bucureşti, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Grădiniţa nr. 271 şi Centrul Social Educaţional ADORNO organizează evenimentul cultural – filantropic „Sf. Antipa la Olari”, după cum ne-a mărturisit Pr. Mihai Iordache, preot slujitor la Biserica Olari din Capitală. Evenimentul va avea loc duminică, 10 aprilie 2011, la orele 18.00, la Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Capitală (B-dul Pache Protopopescu, nr. 62). În această acţiune, vor fi implicaţi cca. 60 de copii din DGASPC, din Grădiniţa nr. 271 şi din Parohia Olari, care vor prezenta publicului piesa de teatru „Sf. Mc. Antipa-Episcopul Pergamului”, momente muzicale, dansuri populare folclorice, dar şi o expoziţie de olărit. Vasele de lut, realizate de aceşti copii în satul Olari (Hurezi - jud. Vâlcea), au fost pictate chiar de către ei în mai multe sesiuni de pictură susţinute în incinta bisericii, sub îndrumarea dnei prof. Ileana Paraschivoiu. La final, ca semn de preţuire şi de recunoştinţă, copiii vor primi cadouri şi daruri din partea credincioşilor Bisericii Olari. Întregul eveniment este prilejuit de sărbătorirea Sf. Mc. Antipa, Episcopul Pergamului (11 aprilie), cel de-al treilea hram al Bisericii Olari, unul dintre cei mai vechi sfinţi ai creştinătăţii († 92), fiind hirotonit ca primul episcop al Pergamului, de către Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan. Recent au fost descoperite în arhiva parohiei câteva părticele din moaştele Sf. Mc. Antipa şi ale Sf. M. Mc. Mercurie, care au fost depuse în Biserica Olari spre închinare.

Proiectul <i>Alege Şcoala!</i> continuă în localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa

5 Aprilie, 2011 - 18:13
La Peştera „Sfântul Apostol Andrei” din localitatea constănţeană Ion Corvin continuă sesiunea de consfătuiri în cadrul Proiectului educaţional „Alege Şcoala!” al Patriarhiei Române. Treisprezece preoţi implicaţi în proiect, din Protoieria Medgidia, sunt instruiţi asupra prevenirii şi combaterii fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, precum şi a delincvenţei juvenile, informează Radio TRINITAS. Obiectivul urmărit este dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică”, necesare asigurării educaţiei de bază şi a motivaţiei pentru copiii din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani. La nivelul Arhiepiscopiei Tomisului toate protoieriile implicate vor participa, în perioada următoare, la astfel de sesiuni de instruire.

Curs despre tradiţii şi obiceiuri de Florii şi de Paşti, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos

5 Aprilie, 2011 - 17:58
În Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc astăzi, 5 aprilie, susţinerea unui curs despre tradiţiile româneşti şi creştine la Sărbătoarea Floriilor şi la Praznicul Învierii Domnului, informează Biroul de Presă şi Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Invitată să conferenţieze a fost doamna dr. etnograf Angela Olariu, coordonatoarea Sectorului Tradiţii din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Întâlnirea a fost organizată de către Departamentul de Teologie din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, în colaborare cu Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul, din cadrul Centrul Eparhial al Dunării de Jos. La eveniment au participat slujitori din administraţia eparhială, părinţi protoierei însoţiţi de preoţii misionari din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, studenţi şi masteranzi teologi, precum şi elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. Chiriarhul Dunării de Jos prezent la eveniment, a felicitat pe toţi cei care s-au implicat în organizarea acestui curs. Acest lucru este deosebit de important pentru activitatea spiritual-culturală de la Dunărea de Jos, în contextul unei secularizări puternice, în care tradiţiile şi obiceiurile străbune sunt uitate sau înlăturate. În cadrul întâlnirii s-a prezentat un film documentar despre tradiţiile şi obiceiurile poporului român la sărbătorile din Duminica Floriilor şi Învierii Domnului. De asemenea, la ceas de priveghere doamna dr. etnograf Angela Olariu, a conferenţiat întâlnirea cu aceeaşi temă, organizată de către Centru de Studii Interdisciplinare „Sfântul Ioan Damaschin”, din cadrul Centrul Eparhial al Dunării de Jos.

Concursul pentru transferul clericilor în mediul urban, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

5 Aprilie, 2011 - 17:35
În Sala „Episcop Chesarie Păunescu” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a desfăşurat astăzi, 5 aprilie 2011, concursul pentru ocuparea posturilor vacante de preot în mediul urban, informează Biroul de Presă şi Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La examen s-au prezentat şapte preoţi din judeţele Galaţi şi Brăila. Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi. După Sfânta Liturghie a urmat examenul propriu-zis care a constat din două probe: proba scrisă şi proba orală. În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a vorbit candidaţilor despre importanţa şi misiunea preotului de a propovădui credinţa ortodoxă şi cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos atât credincioşilor de la sate, cât şi celor de la oraşe. Responsabilitatea misiunii preoţeşti la oraş este mult mai mare decât cea din mediul rural, datorită problemelor sociale şi economice în care trăim. Credincioşii de la oraş se confruntă zilnic cu problema grijii pentru ziua de mâine, datorată crizei economice.

Conferinţă duhovnicească la Reşedinţa Episcopală din Roma

5 Aprilie, 2011 - 17:15
La Reședința Episcopală de la Roma, Via Ardeatina 1741, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei susţine astăzi, 05 aprilie, conferința duhovnicească A fi Duhovnic în contextul lumii de azi.

Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

5 Aprilie, 2011 - 16:56
Treizeci şi opt de tinerii teologi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului au susţinut astăzi, 5 aprilie, examenul de capacitate preoţească, informează radiorenasterea.ro. Promovarea acestuia este o condiţie obligatorie pentru hirotonia întru preot. Nota finală a examenului se formează din media anilor de studiu, cu nota de la examenul de licenţă şi cu cea de la examen. Pentru promovare este necesară nota 7.

Ajutor pentru o sută de familii din Dorohoi

5 Aprilie, 2011 - 16:32
O sută de familii din Dorohoi, ale căror case au fost distruse de inundaţiile de vara trecută, au primit astăzi, 5 aprilie, sprijin din partea Asociaţiei Ecumenice a bisericilor din Romania. În cadrul acestei acţiuni, derulate în colaborare cu Protopopiatul Dorohoi, fiecare familie a primit de la AIDROM mobilier de bucătărie, un aragaz şi un frigider. Mai multe informaţii a oferit pentru Radio TRINITAS, Miklos Menessy, coordonatorul de programe AIDROM: „O să mobilăm acele case care au fost construite pe de o parte din fondurile guvernului şi pe de altă parte din fondurile eparhiei. De 20 de ani noi îndeplinim aceste activităţi şi dorim să arătăm că bisericile îşi asumă responsabilitatea de a ajuta oamenii aflaţi în nevoie indiferent de confesiunea din care fac parte”.

Prezenţă arhierească la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

5 Aprilie, 2011 - 16:05
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei s-a întâlnit astăzi, 5 aprilie, cu personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca. Scopul întrunirii a fost prezentarea situaţiei unităţii de învăţământ şi a proiectelor aflate în derulare în momentul de faţă. În deschidere, directorul seminarului, părintele Cristian Sonea, a prezentat un scurt istoric al Seminarului Teologic din Cluj, după care fiecare profesor şi angajat şi-a prezentat activitatea desfăşurată în cadrul instituţiei. Înaltpreasfinţitul Andrei a precizat că seminarul clujean este o instituţie care pregăteşte, pentru Biserică şi societate, viitori preoţi şi viitori misionari, a declarat directorul seminarului, pr. Cristian Sonea: „Aceasta a fost ideea fundamentală a mesajului transmis de Înaltpreasfinţia Sa, anume că într-o şcoală de teologie de nivel preuniversitar trebuie să pregătim preoţi care să poată activa în biserică sau societate la momentul când vor fi activi. Pe de altă parte, a subliniat faptul că este important ca aceşti tineri să fie pregătiţi pe partea duhovnicească foarte bine, să aibă o conduită exemplară, şcoala câştigând astfel în prestigiu, continuând mai departe tradiţia de care se bucură”, informează radiorenasterea.ro. Pe linia de studiu a Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca, în colaborare cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-a propus ca în următorul an de studii să funcţioneze două clase a IX-a, una de teologie şi o alta de filologie. În 2012 se vor împlini 60 de ani de învăţământ teologic preuniversitar la Cluj.

Acţiune social-filantropică în Piatra Neamţ

5 Aprilie, 2011 - 15:22
90 de persoane nevoiaşe din municipiul Piatra Neamţ vor primi ajutor din partea Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din localitate, în preajma sărbătorii Învierii Domnului. Printr-un parteneriat realizat cu Primăria Piatra Neamţ, Biserica le va oferi pachete cu alimente şi produse de strictă necesitate. Mai multe informaţii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Viorel Popa, parohul bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Piatra Neamţ: „Ne-am adresat şi Primăriei Piatra Neamţ care ne-a dat un ajutor în valoare de 10 000 lei şi vrem să oferim pachete ce constă în alimente şi produse de uz personal. În acest sens ne vor ajuta şi membrii consilieri ai parohiei noastre, doamnele din comitetul parohial şi vrem ca în Joia Patimilor să distribuim astfel de pachete”.

Conferinţa administrativă a preoţilor din prot. Tulcea

5 Aprilie, 2011 - 13:35
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a prezidat astăzi, 5 aprilie, lucrările Conferinţei Administrative a preoţilor din prot. Tulcea. În deschiderea lucrărilor conferinţei, după cuvântul Preasfinţiei Sale, părintele Ioan Cioşan de la parohia Murighiol a prezentat referatul Metode pastorale în parohiile rurale. După cum ne informează episcopiatulcii.ro, în cadrul conferinţei au fost dezbătute o serie de probleme de interes general, cum ar fi: definitivarea colectei Fondului Central Misionar, intabularea proprietăţilor bisericeşti, organizarea unei expoziţii în Săptămâna Mare cu titlul Prin Cruce spre Înviere, datoria cucernicilor preoţi de a susţine cuvânt de învăţătură la săvârşirea Sfintelor Taine, organizarea de acţiuni sociale la parohii cu prilejul Sfintelor Paşti etc.

Activităţi catehetice în Parohia <i>Înălțarea Domnului</i> din mun. Giurgiu

5 Aprilie, 2011 - 13:26
La Biserica Înălțarea Domnului - ,,Eroilor” din mun. Giurgiu,a avut loc în ziua de 2 martie 2011, în cadrul programului de catehizare a copiilor din parohie, sub coordonarea Pr. Mirica Ion Adrian și a Pr. Mihalcea Cosmin Constantin, o intâlnire cu tema ,Importanța și semnificația botezului în cadrul Bisericii Ortodoxe. La aceasta acțiune au invitați copiii de la Școlile Nr.5 și Nr.8 din Municipiul Giurgiu, insoțiți de profesorii lor de religie. Aceste intâlniri se vor desfășura săptământal cu grupe a câte 20 de elevi din cadrul celor două școli. De asemenea, după cum ne informează episcopiagiurgiului.ro, în cadrul proiectului Copiii, mai aprope de Biserică! cu Înalta Binecuvântare a Preasfințitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în perioada 25 februarie 2011 și 17 aprilie 2011 la Parohia ,,Înălțarea Domnului” - ,,Eroilor” din mun. Giurgiu se desfășoară concursul ,Parohia mea . Concursul se află la prima ediție și cupride două secțiuni: 1.Literatură, cu cele două subsecțiuni de poezie și proză 2.Artistică, cu cele două subsecțiuni de pictură și desen

Vizită pastorală în Parohia Ciuta, Protopopiatul Caransebeş

5 Aprilie, 2011 - 12:55
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat sâmbătă, 2 aprilie, în mijlocul credincioşilor Parohiei Ciuta, Protopopiatul Caransebeş, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediţia de Banat. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a sfinţit icoanele ce împodobesc zidul înconjurător al bisericii, după care a oficiat, în biserica parohială cu hramul 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe', slujba Vecerniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au luat parte autorităţi centrale judeţene şi locale, fii duhovniceşti ai satului, copii şi tineri, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase. La finalul slujbei, părintele paroh Mihai Costina a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar senatorului Ilie Sârbu, fiu al satului, i s-a acordat ordinul eparhial 'Crucea Episcop Elie Miron Cristea' clasa a II-a pentru mireni. Totodată, au mai fost distinşi cu acelaşi ordin, precum şi cu Diploma 'Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul' ctitori şi binefăcători ai bisericii parohiale din Ciuta, credincioşi care s-au implicat intens în eforturile de înfrumuseţare a bisericii şi de amenajare a casei parohiale din localitate. În încheiere, PS Lucian a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a amintit de un proverb din Antichitate, preluat şi de Sfinţii Părinţi din secolul IV, mai ales de Sfântul Vasile cel Mare. 'Cunoaşte-te pe tine însuţi! Să încercăm să ne cunoaştem pe noi înşine, să vedem ce este rău înăuntrul nostru, să dezrădăcinăm toate răutăţile, păcatele şi patimile din sufletul nostru şi să încercăm să fim mai buni în societate şi în Biserică, aşa cum ne îndeamnă şi Mântuitorul Iisus Hristos în Predica de pe munte: aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând ei faptele voastre cele bune să preamărească pe Tatăl vostru care este în ceruri. Să dea Bunul Dumnezeu să fim, să devenim sau să redevenim lumină în această lume care este din ce în ce mai întunecată din punct de vedere spiritual şi moral', a arătat PS Lucian.

Manifestări religioase la Iaşi de Ziua Jandarmeriei Române

5 Aprilie, 2011 - 12:33
Jandarmeria Română a aniversat, pe 3 aprilie 2011, 161 de ani de când a fost înfiinţată. Cu acest prilej, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi ziua aceasta a fost marcată printr-un Te Deum şi o slujbă de Parastas. Ieşenii de toate vârstele au avut posibilitatea să viziteze incinta inspectoratului, capela amenajată aici, muzeul unităţii şi să fie prezenţi la prezentarea mijloacelor tehnice de intervenţie specifice Jandarmeriei. Ziua de 3 aprilie este o dată semnificativă pentru Jandarmeria Română, instituţie specializată a statului, cu statut militar, de garantare a ordinii constituţionale interne în statul de drept. Continuatori ai curtenilor şi dorobanţilor, jandarmii au marcat vineri, 1 aprilie, 161 de ani de când a fost semnată 'Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi', de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica. Manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei au debutat la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi cu o slujbă de Te Deum, prin care s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile care au fost revărsate asupra jandarmilor. 'Atunci când ne rugăm, în cadrul ecteniilor, spunem: 'Încă ne rugăm pentru lucrătorii unităţii, jandarmi care se ostenesc pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti şi pentru întreaga Jandarmerie Română'. În cadrul acestei slujbe s-a cerut ajutorul Preasfintei Treimi asupra celor care veghează şi contribuie la menţinerea ordinii şi disciplinei publice în municipiul Iaşi', a declarat pr. Gabriel Alexa, preot misionar-voluntar în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi. După slujbă a urmat cuvântul loc. col. Mircea Tulică, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, care a marcat momentul împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române prin înmânarea de diplome de merit jandarmilor care s-au evidenţiat în misiunile de intervenţii. 'Cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei, urez colegilor mei jandarmi multe succese în tot ceea ce întreprind. De asemenea, vreau să asigur cetăţenii că trebuie să vadă în Jandarmerie o instituţie serioasă şi echidistantă', a declarat loc. col. Mircea Tulică. 200 de copii, în vizită la Jandarmeria Iaşi În Capela cu hramurile 'Sfânta Cuvioasa Parascheva' şi 'Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil' a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi a fost oficiată apoi o slujbă de Parastas pentru eroii jandarmi căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. 'Am reamintit celor prezenţi importanţa pomenirii jandarmilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea neamului şi a credinţei. Nu trebuie însă să uităm că şi jandarmii de astăzi fac eforturi, prin natura muncii lor, de a întreţine ordinea şi disciplina în oraşe, de multe ori fiind nevoiţi să se jertfească pentru liniştea de care beneficiem noi, cetăţenii', a precizat pr. Gabriel Alexa. Manifestările au continuat cu Ziua porţilor deschise la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, care a inclus vizitarea muzeului unităţii, prezentarea mijloacelor tehnice de intervenţie specifice Jandarmeriei, o demonstraţie cu câinii special antrenaţi pentru misiuni şi un pelerinaj la capela din incintă. 'Am fost bucuros să primesc la capela din incinta Inspectoratului Judeţean de Jandarmi vizita mai multor invitaţi. Şi aici aş vrea să menţionez că am avut ca şi pelerini, dacă se poate spune, un număr de 200 de copilaşi, începând de la grădiniţă şi terminând cu elevi de liceu. Au fost uimiţi de faptul că într-o unitate militară există şi un lăcaş de închinăciune. Am încercat să le explic, pe înţelesul lor, că şi jandarmii sunt oameni care se roagă şi au nevoie de un preot', a spus părintele Gabriel Alexa pentru 'Ziarul Lumina', Ediţia de Moldova.

Activitate dedicată Ortodoxiei la Oneşti

5 Aprilie, 2011 - 12:04
Elevii Şcolii 'Ghiţă Mocanu' (foto) din Oneşti au realizat vineri, 1 aprilie, activitatea Ortodoxia astăzi. 12 elevi din clasele a IV-a, coordonaţi de prof. de religie Oltilia Bârgăoanu, au mers pe străzile Oneştiului şi au adresat oamenilor mai multe întrebări, având ca teme principale Ce înseamnă să fii ortodox? şi 'Ce este Ortodoxia?'. Acţiunea a avut loc în cadrul zilelor şcolii, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ideea venind în urma derulării la postul Radio TRINITAS a campaniei 'De ce suntem ortodocşi?'. 'Creştinii au răspuns cu drag şi au rămas impresionaţi de prezenţa copiilor. Elevii, mai mult ca oricând, au înţeles perioada pregătitoare pentru Postul Paştilor, rămânând surprinşi că marea majoritate a celor intervievaţi au icoane în casă, se roagă lui Dumnezeu, fac Sfânta Cruce şi se pregătesc în mod deosebit pentru sărbătoarea Învierii', a declarat prof. Otilia Bârgăoanu după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediţia de Moldova.

Preoţii din Protopopiatul Paşcani în şedinţă lunară

5 Aprilie, 2011 - 12:02
Preoţii din Protopopiatul Paşcani s-au reunit ieri, 4 aprilie, în şedinţă lunară. Părintele Vasile Alexa de la parohia Valea Seacă a susţinut referatul Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie în Postul Mare. Tema s-a axat pe latura practică a Sfintei Spovedanii şi a ceea ce înseamnă dialogul duhovnicului cu credinciosul în timpul mărturisirii. 'Prin Spovedanie preotul trebuie să aibă în vedere deschiderea sufletului, a inimii credinciosului şi conştientizarea păcatelor pe care omul le face. Părintele Vasile Alexa a prezentat o clasificare a păcatelor care afectează relaţia între om şi Dumnezeu. S-a avut în vedere ca în fiecare parohie preoţii să se axeze mai mult pe pregătirea duhovnicească a credincioşilor în perspectiva primirii Sfintei Împărtăşanii', a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani.