Mănăstirea Bradu

Hram: 
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul
Stareţ/ă: 
Mon. Arsenia Maxim
Adresă: 
Phone:
0767.572243

Street:
sat Gurguiata

City:
lângă Olăneşti
, Valcea
Romania

Situat în satul Gurguiata la 7 km de staţiunea Băile Olăneşti, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi numit „Schitul de sub Râpa Bradului”, atestat documentar la 15 iulie 1737 şi care are hramul „Naşterea Sfântul Ioan Botezătorul”.

Actuala biserică a schitului este o construcţie de zid, ridicată între anii 1783-1784 de către ieromonahul Sava, originar din satul Scrada, judeţul Gorj, fost egumen al mănăstirii Iezer, ajutat fiind de preotul Grigore, în timpul domnitorului Mihai Şuţu. Pictura originală existentă şi astăzi a fost realizată de Popa Dimitrie Zograful. Biserica are forma de corabie, fără turlă, cu interiorul împărţit în trei şi un pridvor deschis susţinut de şase stâlpi, semănând cu aceea de la Iezer. Clopotniţa este mai mare decât biserica şi are două etaje lângă care au fost construite de-a lungul vremii chiliile vieţuitoarelor.

În secolul al XIX-lea, documentele arată că schitul se afla într-o stare deplorabilă, aproape de ruină. În anul 1861 chiliile erau fără acoperiş, iar clopotniţa netencuită. Iarna dintre anii 1863 şi 1864 contribuie mai mult la degradarea acestui schit; datorită zăpezii, acoperişul s-a prabuşit, iar ornamentele în relief, ciubucurile, au căzut din cauza îngheţului.

În 1854-1855, schitul este alăturat schitului Sărăcineşti şi trecut ca aparţinând Episcopiei de Râmnic, iar în anul 1904, aici nu mai era nici un călugăr.

În anul 1994, la Bradu s-a stabilit un călugăr, iar după 1996 au fost aduse aici 10 maici, avându-l ca duhovnic pe stareţul mănăstirii Pătrunsa, protosinghelul Varsanufie Gherghel. Astăzi, la Schitul Bradu o obşte de 12 maici păstorite de monahia Arsenia Maxim se ostenesc să ducă mai departe tradiţia monahală existentă aici de aproape trei secole.